– Vi har det bra her i Løten, og det er godt å kunne være sammen igjen, sier de og smiler til hverandre.

Oskar Olsrud er 81 år og rask til beins, der han leder an i gågruppa sammen med Ingjerd Eggen, Jorunn Solli og Birte Kjeverud. Like bak følger Trine Fjeldstad Kazemba fra frivilligsentralen, og de er enda flere som blir med på den faste runden om Løten Virke og idrettsparken.

Denne dagen har Trine lagt inn en quiz, slik at deltakerne må bruke både hodet og beina.

– Det er mest for det sosiale, da, sier Oskar, som pleier å være med på gågruppa i sentrum hver uke, i tillegg til i Østroa.

Poesi og opplevelser

Denne uka er det ekstra mye som skjer i Løten, med over 40 aktiviteter og arrangementer som en del av den lokale gjenåpningsfeiringen, etter pandemien. Utenfor nærstasjonen har Ted Granlund parkert poesibilen og åpnet døra for alle som vil kjøpe ei bok eller bare kikke litt på utvalget av mindre kjent litteratur.

– Dette er poesi du ikke finner alle andre steder, litt sære utgivelser fra store og små forlag, sier Ted.

– Jeg tjener null penger på det, tilføyer han.

– Jeg står opp til et nytt underskudd hver dag, men gir meg ikke!

Bredt program

Lysfesten i Løten byr på flere kulturopplevelser, med konserter, kino, foredrag og forestillinger, det meste gratis. Lystog og markedsdag i sentrum, Halloween-gudstjeneste i kirka og diskotek for barn og unge i Løtenhallen står også på programmet, som daglig oppdateres på Løten kommunes nettsider.

Det hele avsluttes søndag med gratis hyggekveld for de eldre på Ådalsbruk Arbeidersamfund, i regi av Løten pensjonistforening.

Kommunestyret har bevilget 100.000 kroner til gjenåpningsfesten, som skjer i samarbeid med lokalt næringsliv, lag og foreninger.

– Nå er tida for å gi tilbake. Vi ønsker å belønne og påskjønne innbyggerne og alle som har gjort en innsats, slik at vi har kommet oss godt gjennom pandemien, sa ordfører Marte Larsen Tønseth da planene ble presentert tidligere i høst.