Sist helg var Marie en av nærmere 30 hopp- og kombinerttalenter fra Hedmark som hadde treningssamling i Knyken hoppanlegg i Orkdal utenfor Trondheim.

Søndagen ble ekstra spesiell; da dukket verdensmester Gyda Westvold Hansen (19) fra Dalsbygda og bronsemedaljør Marte Leinan Lund (20) fra Tolga opp.

Begge skippet egen kombinerttrening for å bidra som trenere under samlingen for Hedmark Hopp før de dro videre til polske Zakopane.

Gyda tok ansvaret for den eldste gruppen, mens Marte koste seg med de aller yngste.

Råd og tips

– Vi fikk råd og tips. Gyda forklarte om hvordan hun ble best. Det var veldig inspirerende, sier Marie Fengsrud Saug.

Selv begynte hun å hoppe i Hermanshulua i Elverum som åtte åring – etter at det ble delt ut invitasjon til gutter og jenter på skolen om å prøve seg i bakken.

– Det hørtes moro ut. Og i bakken sto n'Joar og tok imot oss. Det var moro fra første stund, forklarer Marie.

Og n'Joar er selvfølgelig Joar Hagen, ildsjelen som i flere tiår har stått på kulen og ropt «Klar» og fulgt hoppglade jenter og gutter med argusøyne.


Så god som mulig

Nå har Marie hoppet i seks år og trent langrenn for Strandbygda like lenge. I sommer vant hun sølv under landsrennet i kombinert. Foreløpig er Marie best i langrenn, men det begynner også å løsne i bakken.

– Jeg syns begge idretter er morsomt. I tillegg spiller jeg fotball for Elverum Jenter 08, smiler Marie som også er på sonelaget i fotball.

Hun trener stort sett hver dag – og vil vente i noen år til før hun velger idrett.

– Jeg har som mål å bli så god som mulig, forklarer Marie.

Fly i lufta

Hun har allerede hoppet i en lokal 70-metersbakke og kjent den sitrende spenningen over å fly i lufta. I helgen ble det hopp i 30-meters bakken og noen hopp i K 50.

Søndag var trønderværet på sitt skumleste med våt nysnø og kraftig vind.

– Vi trente inne sammen med Gyda. Hun viste oss spenst- og tøyningsøvelser. Hun var så flink til å forklare. Vi ville at vi måtte ha det gøy og følge drømmene våre. Det hadde hun selv gjort.

Det sosiale viktigst

Verdensmester Gyda Westvold Hansen hadde ikke noe imot å bruke den treningsfrie dagen i Knyken-bakkene.

Gyda husker selv hvor moro det var å være 10–12 år og på samling med andre, også i Knyken.

– Det sosiale var nesten det aller viktigste; alt vi gjorde mellom øktene, tullet og tøyset, lekte i skogen og sparket ball sammen med gutter og jenter som du kanskje ble kjent med for aller første gang. Det er nesten så jeg savner å kunne leke litt ekstra igjen, forklarer Gyda.

Forbilder

Hun drømte allerede som 12-åring å bli verdens beste. Først som 16-åring torde hun å si det til andre.

Undervegs hadde Gyda skihopper Anders Jacobsen som sitt store forbilde.

– Han var kjempegod til å hoppe, veldig hyggelig og snill. Anders var et naturlig forbilde.

– Og nå er du selv blitt et forbilde?

– På en måte, ja. For meg var det viktig å ha noen å se opp til. Kanskje kan Marte, Mari (begge Leinan Lund) og jeg motivere andre jenter til å begynne med kombinert. For meg har det alltid vært motiverende å strekke seg etter andre.

Strekker seg etter gutta

– Hvem strekker du deg etter når du allerede er best i verden og har vunnet alt i 2021?

– Vi tre som utgjør kvinnelandslaget i kombinert trener en god del sammen med gutta. Særlig teknisk er det mye å lære og strekke seg mot. Det gjelder å være nysgjerrig i treningshverdagen. Målet er hele tiden å bli bedre, sier Gyda.

Med på trengingssamlingen i Knyken var også landslagstrener Thomas Kjelbotn.

Han har tidligere skrytt av Gyda, Mari og Marte for treningsarbeidet de legger ned for å være best i verden.

– De tre jentene fra Nord-Østerdal er de beste representantene vår unge idrett kan få. Det er selvfølge at de stiller opp for å inspirere andre, sier Kjelbotn.