Gå til sidens hovedinnhold

Marit inviterer til kapell-dugnad i Våler

I sommer er det 110 år siden kapellet ble tatt i bruk. Nå trenger det mer maling, og målet er at det skal kunne gjennomføres ett – eller to strøk i løpet av sommeren og høsten.

– Det håper vi virkelig, for hele neste år er det et eneste sammenhengende 1000-årsjubileum i Våler. Og da vil vi gjerne at også kapellet skal vises fra en strøken side. Så langt er det dessverre få som har meldt seg til å male på dugnad. Derfor framfører vi ønsket igjen og håper at det blir respons. Alt av koster og maling og annet nødvendig utstyr er kjøpt inn og venter bare på å bli brukt, sier Kirkeverge Marit Kilen i Våler.

Litt sosialt

Kapellet ble sist malt for rundt 10 år siden, og det er altså ønskelig med nye strøk. Stillas er satt opp på ene veggen, så det er egentlig bare å komme i gang med skraping og maling.

– Det ble malt på dugnad for vel 10 år siden, og håpet er at vi skal få gjort det på dugnad også denne gangen. Får vi fem – til seks personer som blir med, vil det være en forholdsvis rask jobb å få gjennomført det, enten det blir ett – eller to strøk. Det blir også en mulighet til litt sosialt samvær utendørs med en håndfull personer. Det er vel slik at folk lengter etter å treffe andre nå, så her kan vi kanskje slå flere fluer i en smekk, sier kirkevergen.

Hun antyder også at det kan komme til å bli servert kaffe med noe attåt under dugnaden.

Plass til 80

Kapellet ble altså bygd og tatt i bruk fra 4. juli i 1911. Det var den kjente Christiania-arkitekten Thorvald Astrup som tegnet kapellet, et langstrakt enskipet bygg, typisk for arkitekturen på den tiden.

Den siste omfattende restaureringen ble gjort i årene 2005–2007. Blant annet kom et nytt alterbilde laget av elever ved Vålbyen skole, på plass. I 2009 ble det innkjøpt nye kapellstoler og nytt orgel installert. Kapellet har 80 sitteplasser og blir fra tid til annen brukt i forbindelse med begravelser.

Kapellet ble mye brukt i en lang periode etter kirkebrannen i 2009.

Kommentarer til denne saken