Marita Kalfoss Sollien og Anne Larsen blir førstkommende kommunestyremøte i Åsnes den nye Venstre-duoen i forsamlingen.

Marita har erfaring fra flere møter som første vara, og Anne har også fått kjenne på det hele.

Nå erstatter de lokalpartiets profilerte representant, Kristian Botten Pedersen, og Luisa Arango, som har flyttet fra kommunen.

– Vi skal gjøre så godt vi kan. Mer forlanger vi ikke av oss selv i første omgang. Så får vi se hvordan det blir i en eventuell neste periode, sier de to Venstre-kvinnene.

Ikke skråsikre

De starter med godt mot og humør og understreker at de ikke er med i Åsnes-politikken for å bli populære på kort sikt.

– Det gjelder nok å tenke langsiktig. Vi må tørre å tvile litt hvis vi kommer til saker der vi ikke er helt sikre. Vi får spørre og grave, lytte og skaffe oss mest mulig informasjon. Vinje sa jo at det ikke var dumt å ha tvisyn. Vi tror også det er viktig å se saker fra flere sider, sier de to.

– Dere er ikke skremt av å skulle sitte i en forsamling der det kan gå hardt for seg iblant?

– Nei, og det er ikke farlig med debatt. Det går an å skille mellom sak og person. Det må gå an å være på talefot også etter en het debatt.

Marita Kalfoss Sollien sitter også i utvalget for helse, omsorg og velferd. Ettersom Kristian Botten Pedersen var leder i utvalget for samfunnsutvikling, er det også mulighet for at Anne Larsen kan komme inn som nytt medlem der.

Samfunnsengasjerte

Sterkt samfunnsengasjement er en av årsakene til at de to kvinnene er med i politikken. De har sine hjertesaker i tillegg til at de er interessert i og veldig opptatt av utviklingen i kommunen generelt.

Marita har vært med i Åsnes-politikken siden 2015 og har siden valget i 2017 møtt mange ganger som vara. Hjertesaken hennes er skole og barn og unges oppvekstvilkår totalt sett.

– Jeg håper vi klarer å bygge den nye barneskolen. Utviklingen framover vil gi svar på det. Vi følger programmet vi gikk til valg på, med blant annet ny skole, sier Marita.

Anne er enig, og begge er også opptatt av at den kommunale økonomien skal bli friskmeldt om ikke for lenge.

– Det er mye som påvirker en kommune. Ting må klaffe på mange felt for at det skal bli som en ønsker.

– Hvordan er det å være sterkt miljøengasjerte i Åsnes?

– Vi tror det er mange i bygda som ikke tenker så mye på at de alt gjør en stor innsats for klima og miljø ved at tar vare på jord og skog, bruker de ressurser man har fra naturens side. Det er mange fine, grønne tanker i Åsnes. Så det blir ikke noe problem for oss, sier de to kvinnene som nå kommer inn for fullt i Åsnes-politikken.