(Hamar Dagblad)

– Stor stas og veldig, veldig moro, sier Sunniva Dring fra Hamar.

Hun har sammen med tre andre medforfattere (Hanne Buxrud, Per Sollerman og Ann Kristin Wang) skrevet boken «Grøt på ville veger».

Boka ble nylig kåret til årets kokebok av NRK.

Grøtrestaurant

– Du får lyst til å lage grøt når du ser i denne boka, sier dommer, kokk, kjøkkensjef og forfatter Stig Juelsen, som sammen med stjernekokk og restauratør Svein Erik Renaa har bedømt årets norske kokebøker for NRK.

– Det er gøyalt å se 76 så ulike oppskrifter om samme tema. Boka inneholder flere oppskrifter som jeg kunne tenke meg å lage hjemme, sier Renaa.

Boka ble en realitet etter et litt spesielt stunt:

– En grålig høstdag i oktober for et år siden, åpnet vi fire som har skrevet boka en såkalt «pop-up-restaurant» i Tøyengata; som et stunt. Det ble en lang kø. Vi solgte over 600 porsjoner med grøt mellom klokka 8 og 14. Tilbakemeldingene var at folk syntes det var artig med grøt. Dermed satte vi oss ned og planla å skrive denne boka, forteller Dring, som til daglig jobber som produktutvikler for United Bakeries, og i tillegg driver som matstylist.

Boka var ferdig tidligere i år og har slått an blant folk.

– Jeg tror årsaken er at grøt handler om tradisjoner. Dette er råvarer som er nære og basale. Grøt er bra for kroppen. Og det er et veldig bærkraftig måltid, for vi må spise mye mer korn skal vi klare å brødfø alle mennesker i verden, sier Dring.

Sjokoladegrøt

Hun står gjerne på barrikadene for grøten. Dring har komme på femteplass i Norseman, en ekstremvariant av triatlon, og er opptatt av mat som energikilde.

– Kostholdet vårt skal inneholde karbohydrater. Grøt er smaksrik og næringsrik mat!

– Men noen vil kanskje si at grøt er kjedelig?

– Ja, hvis man snakker om en dvask risengrynsgrøt eller en ihjelkokt havregrøt så er jeg enig. Men: Det er bare å google grøt, så vil man se at det finnes utrolig mye kornvarianter og mange spennende smaker og oppskrifter der ute. Og du kan blande inn alt fra øl til eplejuice når grøten kokes. Og på toppen kan man putte all verdens digge ting. Vi har lekt oss med alt fra frukt til ribbekjøtt.

– Og hva er favoritten din?

– Sjokoladegrøt er kjempegodt.

– Og på Hamar vokste jeg opp med brunost på toppen av grøten. Anbefales.