(Hamar Dagblad)

– Jeg vet ikke om noen andre pizzarestauranter i Norge som har noe lignende. Dette er det nærmeste vi kommer en lutefiskpizza, sier en entusiastisk daglig leder for Lutefiskfestivalen, Oddvar Hemsøe.

Marinert fisk

Eier og daglig leder hos Pizzanini, Atle Mathisen, har vært lutefisktilhenger i mange år, og har vært ivrig deltaker på festivalen.

– Ingenting er så koselig som et lutefiskmåltid. Det har vært en veldig koselig atmosfære på Lutefiskfestivalen, og jeg er tilhenger av alt som skaper aktivitet og engasjement i byen vår.

Mathisen har lenge tenkt at hans pizzarestaurant måtte bli med på festivalen, på et eller annet vis:

– Vi har en veldig koselig kjeller som egner seg godt til sånne type arrangementer, og jeg vurderte en periode å prøve og servere lutefisk. Men erfaringsmessig så kan ikke vi gå langt utenfor komfortsonen vår. Fordi folk forbinder Pizzanini så sterkt med pizza. Derfor måtte vi gjøre en annen vri på det hele, og gå for en pizza.

Testpersoner

Mathisen googlet oppskrifter på nettet og prøvde seg fram.

– Vi har endt opp med en lutefiskinspirert pizza. Biter av utvannet tørrfisk marinert i chiliolje og hvitløk, bacon, soltørkede tomater, rødløk, purre og oliven som topping. Og ost og tomatsaus, selvsagt.

Pizzaen blir lansert under åpningen av Lutefiskfestivalen 3. november, og serveres kun under festivaldagene. Det skal gjøres i kjelleren med akevitt og øl til, i en lystig setting.

– Men kan den havne på menyen deres, som et fast innslag?

– Ja, hvis folk virkelig vil ha den, så er det ingen grunn til at vi ikke kan ta den inn på menyen vår.

Hemsøe har sammen med Pizzanini-eieren testet den på folk fra 15 til 75 år. Å servere pizza med tørrfisk blir først møtt med stor skepsis, men ...

– Alle har likt den! De som tenker at dette er noe forferdelig greier ... det kan jeg love at det ikke er! Den smaker fantastisk godt!

– Jeg sa ingenting til 15-åringen, bare at det var pizza i kjøleskapet. Han varmet den opp, spiste og kom etter et par minutter med spørsmålet: «Du, var det fisk på den pizzaen?» Jeg svarte «ja». Responsen? «Kjempegodt!»

Italiensk eksport

– Og navnet?

– Det kan være at folk på Facebook skal få avgjøre dette, men jeg er svak for å kalle den «pizza stoccafisso», som er det italienske navnet på tørrfisk; derav det norske «stokkfisk» fordi fisken henges til tørk over stokker, forteller Hemsøe.

Nå håper Hemsøe at Norges sjømatråd, God Fisk og tørrfiskprodusentene får høre om ideen på Hamar. Italia er nemlig storimportør av norsk tørrfisk. Og nordmenn er ikke så flke til å bruke råvaren til noe annet enn lutefisk.

– Råvaren er norsk, pizza er italiensk. En perfekt kombinasjon.