Gå til sidens hovedinnhold

Her er rødt til kjøtt dødfødt

Artikkelen er over 9 år gammel

Når smakene får bestemme, må gamle huskeregler brytes.

Vitello tonnato er en herlig italiensk rett, med tynne skiver mør kalv som smelter i munnen sammen med fyldig tunfiskdressing med kapers. Sprø krutonger og flaket parmesan gir en krisp kontrast til hovedråvaren.

Selve kalvekjøttet er veldig mildt på smak, derfor må vi ha dressingen og toppingen i tankene når vi velger vin. Da finner vi fort ut at garvestoffer ikke er tingen, og at rødvin vil gi en metallisk og tanninrik smaksopplevelse. Nei, her hvitvin med friskhet og fruktighet et mye bedre alternativ.

Se til Soave

Nettopp dette finner vi i Veneto i Nordøst-Italia. Området det er snakk om, er Soave. Mange nordmenn oppfatter nok Soave-viner som relativt enkle. Dette er i og for seg riktig, men som i andre vinområder kan dedikerte produsenter heve en relativt enkel vin til å bli interessant.

Underområdet Classico gir også ofte hakket bedre viner enn vi finner ellers i området.

Ukens anbefaling er Pieropan Soave Classico Superiore 2009 (3194001, bestillingsutvalg, kr 154,90). Kvaliteten fikk et løft da tredje generasjon, i form av Leonildo Pieropan, tok over. Han produserer to veldig seriøse enkeltvinmarks-Soave fra vinmarkene Calvarino og La Rocca.

Huskeregel - ingen fasit

Ukens anbefaling er derimot den noe enklere varianten uten vinmarksbestemmelse. Den er hovedsakelig laget av lokale Garganega-druer, ispedd litt Trebbiano. Vinen har en frisk duft av grønne epler, sitrus, pære og fersken.

Smaken er i samme stil med god fylde, syrlig fruktighet og hint av mineraler. Dette fungerer utmerket sammen med de salte smakene i dressingen, og vi får samtidig fylde nok til kalvekjøttet.

Munnhellet om hvitvin til fisk og rødvin til kjøtt er en god huskeregel, men ingen fasit. Det er alltid smakene i retten som bestemmer hvilket vinvalg som fungerer best. I dette tilfellet nyter vi en lett, frisk hvitvin til kalvekjøttet.

Kommentarer til denne saken