(Hamar Dagblad)

På Trehørningen holder selskapet Orden & Reda til, i Halsetsvea 22. Bak bedriften finner vi to karer som har tatt på seg en jobb mange trolig hadde viket unna.

Og én ting som er helt sikkert – er at det er et marked for geskjeften til Mats Kristoffersen fra Ridabu og Eskil Rønningsbakken fra Vallset. De to møttes ved en tilfeldighet og nå jobber de sammen, omtrent på kommunegrensa mellom Ringsaker og Hamar.

– Jeg skulle egentlig bare kjøpe en høvelbenk fra Eskil, men så ble vi stående og skravle litt da jeg kom for å hente benken. Det viste seg at begge hadde en interesse for gjenbruk, reparere og gi nytt liv til gamle ting, forteller Kristoffersen.

Ofte følelser involvert

Eskil hadde allerede planer om å starte et firma som tar på seg hele prosessen fra å sortere, selge, kaste og vaske ut av flytte- eller dødsbo, da de ti møttes. Det viste seg at også Mats gikk med akkurat de samme tankene, og nå har de skapt en felles arbeidsplass, hvor de kan dyrke hobbyen sin og samtidig ta på seg oppdrag for folk.

– Det som er en typisk situasjon når et eldre familiemedlem dør, eller skal flytte til en mindre bolig, er at barn og barnebarn allerede har etablerte hjem. De har servise, spisebord og alt det de skulle trenge, samtidig som det gjerne er følelser eller minner knyttet til gjenstander, og da blir det vanskelig å skulle kvitte seg med ting, sier Rønningsbakken.

Så da tar Orden & Reda hele den vanskelige jobben, med å få tømt og klargjort slik at husene kan få nye eiere.

– Vi hjelper folk å bli kvitt mye hodebry, rett og slett, sier vallsetingen.

Romslig takhøyde

De to karene har oppdrag i hele Innlandet. Hovedbasen er i et lager i Hamar Næringspark på Trehørningen, med romslig takhøyde – også i overført betydning.

– Vårt mål er alltid å hjelpe folk, slik som familier som kanskje står i en belastende og tung situasjon, etter å ha mistet et familiemedlem. Samtidig som vi på sikt også vil bli en arbeidsplass som bidrar med å hjelpe folk ut i arbeidslivet, sier Kristoffersen.

For selv har han opplevd hvordan det er å ikke ha kapasitet til å jobbe fulltid.

– Jeg har hatt borreliose og har derfor mine begrensninger. Så med min bakgrunn vet jeg hvor vanskelig det kan være å finne en arbeidshverdag som passer etter formen. Vi vil derfor bidra med å være den plassen som kan hjelpe folk ut i arbeid, forteller Kristoffersen.

Når firmaet får et oppdrag leier de inn arbeidskraft til å bidra med tunge løft, transport og utvask. De tar rett og slett hele jobben, slik at hus og leiligheter kan overleveres til eiendomsmegler.

– Mange tror de må vaske og rydde før vi kommer, men det er jo ikke meningen at de skal. Vi hjelper folk så de slipper å ta på seg lange, tunge økter i et flytte- eller dødsbo, når de allerede har det tøft eller vanskelig i familien, sier Rønningsbakken.

Auksjon og marked

Når firmaet får tildelt et oppdrag med å tømme en bolig, jobber de seg gjennom alle gjenstander for å se hva som kan gis bort, repareres eller selges. Inne i lageret på Trehørningen kan man derfor finne både stort og smått. Nylig haddede marked og auksjon, der alt fra smykker til en Chevrolet C60 gikk under hammeren.

For at det meste av tingene skal få nye eiere, er det ofte gode tilbud å finne på auksjonsdagene.

– Vi har lave priser på det meste, fordi vi er opptatt av gjenbruk, og at møbler og gjenstander skal komme seg til nye hjem, forteller Mats.