– I likhet med frisørene og andre må også vi optikere vise stor forsiktighet, sier Marius Ottestad, og tar med avisen inn på et undersøkelsesrom.
Her er undersøkelsesutstyret rigget med smitteskjold, i og med at optikerne sitter nære kundene når synet sjekkes.
Slipper smittedrakter
Optikerbransjen har utarbeidet hygiene- og smitteverntiltak spesielt tilpasset bransjen, et samarbeid mellom representanter fra alle kjedene, Synsinformasjon og Norges Optikerforbund.
– Dette kommer i tillegg til generelle råd for helsevirksomheter der man jobber en-til-en-behandling fra Folkehelseinstituttet. Disse rådene er et godt utgangspunkt. De spesifikke rådene for optikervirksomheter kommer i tillegg, sier Ottestad.
Optikerne slipper avansert smittevern med bruk av masker og heldekkende drakter under synsundersøkelser i det daglige. Men likevel må det tas en del grep.
Optikere kan nemlig omgå både 1-metersregelen og 15-minuttersregelen. Man kan altså gå tettere på pasienten enn en meter og bruke mer enn 15-minutter på en synsundersøkelse.
– I butikken har vi opprettet ventesoner, hvor folk sitter med spredt. Også skal vi ha tilgang til håndvask og sprit.
– Vi optikere kontakter alle kunder før de har time og spør om de er smittet eller har luftveisproblemer. Da kan synsundersøkelser gjennomføres med enkle forholdsregler, sier Ottestad.
Spennende tider
– Hvordan har tiden etter oppstart vært?
– Vi har hatt en venteliste, så vi har hatt en del å gjøre. Vi er veldig spente på hva som skjer når vi har kommet oss igjennom disse ventelistene. Hva skjer etterpå? Hva skjer med trafikken? Det er det som er så spennende.