MDG har valgt side

PLASSERT: Lokalt er det neppe noe hinder for MDGs Gjermund Gjestvang å samarbeide med hvem han vil. Men sentralt går partiet hans mot venstre. Foto: Bjørn-Frode Løvlund.

PLASSERT: Lokalt er det neppe noe hinder for MDGs Gjermund Gjestvang å samarbeide med hvem han vil. Men sentralt går partiet hans mot venstre. Foto: Bjørn-Frode Løvlund.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Miljøpartiet De Grønne har valgt side, partiet som tidligere har framstått som blokkuavhengige og med en strategi om å velge det alternativet som passer dem best til enhver tid, går til venstre. MDG ønsker regjeringsskifte og sier de vil søke samarbeid med Arbeiderpartiet og SV. Partiet er ikke fornøyd med dagens regjerings miljø- og klimapolitikk. Retningen partiet har valgt er ikke overraskende, det som er nyheten er timingen. I god tid før valget er MDG trygt plassert på det politiske kartet. Tida som et blokkuavhengig miljøparti, med mål om å komme på vippen mellom blokkene og slik sørge for press i miljøpolitikken, er forbi. Retningsvalget er ærlig og ryddig i forhold til velgerne, men om det er strategisk klokt i forhold til partiet og saken, er et helt annet spørsmål.

Gevinsten er formidabel for mange kjernevelgere; bort med både høyresida og sentrum

Målet for mange på venstresida er et flertall bestående av Ap, SV, MDG og Rødt. Det er ikke så mye nå som tyder på at dette kan bli realitet. Meningsmålingene er en ting, den politiske avstanden en annen. Ap må bevege seg mye mot venstre og svelge mange kameler. Men gevinsten er formidabel for mange av kjernevelgerne; bort med både sentrum og høyresida. Og det kan være på sin plass å nevne at gjennomsnittsmålingene for november gir Ap, SV, MDG og Rødt 68 stortingsmandater, det magiske tallet for flertall er 85. Politisk realisme skal vi være svært forsiktige med å mene sterkt om, men den klassiske Sp-velgeren er nærmere dagens regjeringspartier enn SV, MDG og Rødt. Ser vi på politikken vil det være langt mer oppsiktsvekkende og utfordrende med Vedum, Støre, Lysbakken, Bastholm og Moxnes sammen rundt Kongens bord, enn det ville vært med Vedum, Solberg, Ropstad og Melby. Men det er bare rent politisk at et borgerlig sentrumsalternativ, med et sterkt Sp, kan ha en mulighet. Det er mye mer som avgjør hvilken regjering vi får.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken