Men er det ikke selveste ...?

PÅ GAMLE TRAKTER: Edvard Munch (Gotmar Rustad) og Oline Fløtholen (Ingeborg Torp) dukket opp i Løten på den verdensberømte kunstnerens 156-årsdag.

PÅ GAMLE TRAKTER: Edvard Munch (Gotmar Rustad) og Oline Fløtholen (Ingeborg Torp) dukket opp i Løten på den verdensberømte kunstnerens 156-årsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En verdenskjent kunster sto opp fra de døde, sammen med barnepiken Oline fra Løten – bygda der han ble født for 156 år siden.

DEL

– Her har jeg hatt mange glade stunder, sier Edvard Munch, med en stemme som røper at Gotmar Rustad befinner seg under den elegante hatten.

På sin egen fødselsdag er han vekket til live igjen og lar seg villig feires, først av en overrasket rådmann Tollef Imsdalen og andre ansatte i rådhuset, og senere utover dagen på Helsetunet, skoler, barnehager, biblioteket og flere andre steder i sentrum.

– Munch var en stor mann. Dette var jammen meg koselig, sier Solveig Storsveen (92), som selv har vokst opp like i nærheten av gården Engelaug, der den berømte maleren ble født 12. desember i 1863.

FEIRET: Solveig Storsveen (92) på Løten Helsetun synes det var en opplevelse å få hilse på Edvard Munch.

FEIRET: Solveig Storsveen (92) på Løten Helsetun synes det var en opplevelse å få hilse på Edvard Munch. Foto:

Milliongave til Munch-nettverket

Om Løten var viktig for Munch, så er Munch i ferd med å bli enda viktigere for Løten. Når det nye Munchmuseet åpner i Oslo neste år, er det ventet stor internasjonal oppmerksomhet og økt Munch-turisme. Da håper og tror kultursjef Bente Hagen i Løten kommune at det vil dryppe litt på fødestedet.

Løten er en del av Munch-nettverket, som også omfatter Kragerø, Åsgårdstrand, Vågå, Hvitsten, Oslo, Moss og Fredrikstad. Målet er å spre kunnskap om Edvard Munchs tilknytning til stedene og gjøre hans kunst og liv til Norges mest attraktive tematiske opplevelse.

– Det er derfor en stor glede at vi har fått en gave fra DnB Sparebankstiftelsen på 4,7 millioner kroner. Gaven skal brukes i fellesskap til formidling og for å skape synlighet. For oss i Løten er dette en fantastisk mulighet til å gjøre historien om Munchs fødested mer kjent, sier Bente Hagen.

HISTORISK: Løten-rådmann Tollef Imsdalen tok imot Edvard Munch (Gotmar Rustad) og Oline Fløtholen (Ingeborg Torp) på Tingberg.

HISTORISK: Løten-rådmann Tollef Imsdalen tok imot Edvard Munch (Gotmar Rustad) og Oline Fløtholen (Ingeborg Torp) på Tingberg. Foto:

Inspirerer til ny kunst

Opplevelser og lokal stolthet er viktige mål for Munch-nettverket. På 156-årsdagen kunne Malegruppa i Løten kunst- og håndverkforening stolt vise fram hva de har arbeidet med i høst. Fellesprosjektet «En hyllest til Munchs palett» består av 165 små lerreter montert sammen til ett stort kunstverk.

– Vi liker å tenke på at det var noe Munch så og opplevde her i Løten, som inspirerte ham, sier Randi Møllenes.

Kunstverket stilles ut i sparebankens lokaler i sentrum.

STILLER UT: Malegruppa i Løten kunst- og håndverkforening har laget sitt eget Munch-kunstverk. Randi Møllenes viser hvor medlemmene fant inspirasjon.

STILLER UT: Malegruppa i Løten kunst- og håndverkforening har laget sitt eget Munch-kunstverk. Randi Møllenes viser hvor medlemmene fant inspirasjon. Foto:

KUNSTNERKOLLEKTIVET: Malegruppa i Løten kunst- og håndverkforening har laget kunstverket i fellesskap, inspirert av Edvard Munch.

KUNSTNERKOLLEKTIVET: Malegruppa i Løten kunst- og håndverkforening har laget kunstverket i fellesskap, inspirert av Edvard Munch. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken