Gå til sidens hovedinnhold

Meningene er mange om skole- og aktivitetshusprosjektet i Våler: – Kommunestyret må stikke fingeren i jorda

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg frykter at vi er i ferd med å gape over for mye nå. Vi nærmer oss raskt en gjeldsbelastning på nærmere 500 millioner kroner.

Det sier den rutinerte Sp-politikeren Ivar Krekvik i Våler Han håper at kommunestyret nå ender på at man bygger skole som planlagt i varianten Lanternen 3 pluss, flytter kulturskolen til bankbygget, bygger nytt 12,5 meters basseng og bibliotek i et ekstra bygg.

– Flerbrukshallen kan vi sløyfe, ja, bør sløyfe den. Vi har nok med Vålerhallen på Braskereidfoss og Kanonhallen på Haslemoen. Det bør jo være greit å ha litt aktivitet ute i grendene også, sier Krekvik.

– Må si nei iblant

– Etter å ha sittet i formannskapet, vet jeg at det er veldig vanskelig å si nei. Men av og til må man bare gjøre det. Men jeg kan ikke annet enn anbefale og ønske politikerne lykke til med avgjørelsen, sier Krekvik.

Han mener altså at det må bli nei til flerbrukshallen også som den er planlagt med 12,5 meters basseng og felles garderobeløsning i eget bygg.

– Vi vet at kommuner som har 25-metersbasseng sliter med å få det til å gå rundt med driften av disse. Men svømmebasseng må vi ha. Det er lovpålagt og noe vi ikke kommer unna, sier Ivar Krekvik.

Økonomien

Han peker på at Våler kommune i dag har en gjeld på 240 millioner kroner. Ny skole og aktivitetshus er beregnet til 230 millioner kroner.

– I tillegg kommer det vi alt har brukt i prosjektet vil det også komme kostnader til ny omkjøringsveg, kunstnerisk utsmykking og eventuelle kostnadsoverskridelser. Da nærmer vi oss fort 260 millioner kroner i utbyggingskostnader og en total gjeldsbelastning på nærmere 500 millioner kroner for Våler kommune. Om vi selger eiendom, bruker fond og tilskudd for 100 millioner kroner, vil vi fortsatt ha en gjeldsbelastning på 400 millioner kroner og økte driftsutgifter og renteøkning på fem- til millioner kroner. Det vil igjen gå ut over en allerede sterkt belastet eldreomsorg, føre til færre lærere i skolen, mindre til vegvedlikehold, økt eiendomsskatt, blant annet. Ledige stillinger og oppsigelser er snart det eneste innsparingstiltaket som er igjen, sier Krekvik.

Han peker også på de åtte millioner kroner Våler gikk i underskudd i 2018 og den stadige nedgangen i innbyggertallet. .

– Kommunestyret må stikke fingeren i jorda og ta sine beslutninger ut fra de faktiske forhold, sier Krekvik.

Kommentarer til denne saken