Her er barnepiken Oline Fløtholen, som skulle danne grunnlaget for de kjente Alma Mater-bildene. Her er også naboer, venner og andre barn og voksne som ble portrettert av Munch sommeren 1882, da han som 18-årig elev fra tegneskolen i Kristiania dro tilbake til Ådalsbruk.

– Nå vet vel alle at Edvard Munch ble født i Løten, sier forfatter Tor Karseth.

Den verdenskjente kunstneren ble født på garden Engelaug østre 12. desember 1863.

Teater og kunstutstilling

Tor Karseth har så langt skrevet tre Munch-forestillinger med til sammen 33 sanger, som handler om kunstnerens tilknytning til Løten og Hedmarken. Den tredje og nyeste forestillingen er like mye en kunstutstilling som et syngespill. «Edvard på Engelaug» lar publikum se og bli kjent med noen av menneskene som den unge tegneren festet blikket på.

– Oppholdet på Engelaug er for Edvard en slags treningsleir, sier Karseth.

Forestillingen presenterer i alt 18 av tegningene som Munch produserte i løpet av sommerferien. Noen av tegningene arbeidet han lenge med, andre er kjappe øyeblikksbilder, eller «snap», som vi sier i dag. Tenåringen Edvard og hans generasjon brukte tegneblokk og blyant som kamera.

Premieren skjer i Løten kino 15. mai. Tor Karseth håper at stoff fra de nå tre forestillingene om Edvard Munch også vil være en naturlig del av formidlingen ved Munchsenteret og Anno museum Klevfos.

Munch besøkte Alfheim

Så hører det med til historien at Munchs sommerferie i Hedmark ikke var over etter oppholdet i Løten. Etter tre uker dro han videre til familien Munthes hjem Alfheim i Elverum. Besøket der varte i 14 dager, ifølge Karseth.

Han viser til Åse Krogsruds bok «Munchs første strek», der det er gjengitt tegninger av doktor Munthe og hans 18-årige datter Maja. Sønnen Gerhard var også til stede. Edvards tante Karen skriver i et brev: «Hvor det var hyggelig at Du traf Gerhard Munthe.»

Sistnevnte var på det tidspunktet allerede en etablert kunstner, og Edvard hadde sikkert mye han ville snakke med Gerhard om.