Gå til sidens hovedinnhold

«Meteren» en saga blott

Lørdag blir det en mer normal hverdag i Norge når samfunnet gjenåpner omtrent for fullt. Det var ikke så uventet.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å gå videre i sin gjenåpningsplan i månedsskiftet september/oktober. Det kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Det var også lett å anta at Solberg-regjeringen ville gjøre alt de kunne for å kunne kvittere ut åpningen før de forlater kontorene. Like fullt var det knyttet spenning til hvor raskt det ville iverksettes, og fredag kom beskjeden: Regjeringen følger anbefalingen fra fagfolka.

Lørdag klokka fire skjer det vi har ventet på så lenge. Ved det regjeringen kaller en «Normal hverdag med økt beredskap», forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene. Det heter at befolkningen skal i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen framover. Samtidig vil det fortsatt være krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, og trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager.

561 dager etter at Norge stengte ned opphører alle avstandskrav og klokka fire lørdag avvikles enmetersregelen. De aller fleste av oss håper vel at ordet går i glemmeboka snarest. Nå kan vi møtes, klemmes, holde selskaper, synge med koret, spille med laget, spille i korpset, juble med gjengen og alt dette vi har savnet.

Like fullt er det verdt å ta med oss det beste fra pandemiperioden, som at vi kan spare både tid og miljøet ved å fortsette med en del av de digitale møtene. Vi vil også være tjent med at vi fortsetter å vaske hender, hoster i albuen og er hjemme når vi er sjuke med luftveisinfeksjoner. Det sparer samfunnet på, og det lever folk godt med.

Kommentarer til denne saken