– Metoo samler kvinnekampen

Mange tusen deltok i markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo torsdag kveld. Men regjeringen glimret med sitt fravær, bortsett fra kulturminister Trine Skei Grande (V) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mange tusen deltok i markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo torsdag kveld. Men regjeringen glimret med sitt fravær, bortsett fra kulturminister Trine Skei Grande (V) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Metoo får kvinnekampen til å stå mer samlet enn på mange år, mener professor. Venstre-leder Trine Skei Grande peker på økt bevisstgjøring som en metoo-effekt.

DEL

Med unntak av kulturminister Grande og forskningsminister Iselin Nybø (V) glimret regjeringens kvinner og menn med sitt fravær under 8. mars-toget i hovedstaden torsdag kveld.

– Jeg gikk også i fjor og ser ikke noen grunn til å slutte selv om jeg har blitt statsråd. Hvorfor ikke noen andre går, får du nesten spørre dem om, sier Grande til NTB.

Hun unnskylder Venstres tredje statsråd, klima- og miljøminister Ola Elvestuen, med at han er bortreist.

– Ellers ville han ha vært her også, forsikrer Grande.

Felles erfaringer

Sosiologiprofessor Cathrine Holst ved Universitetet i Oslo er overbevist om at metoo-kampanjen virker samlende på kvinnebevegelsen.

– Tidlig på 2000-tallet så vi en feminisme som var preget av individuelle fortellinger. I dag har feminismens fortellinger et langt mer kollektivt preg. Kvinner forteller om felles erfaringer. Om de er skuespillere eller i renholdsbransjen, så gir de uttrykk for å være i samme båt, sier Holst.

En rapport forskningsstiftelsen Fafo gikk ut med 8. mars, illustrerer poenget. Den viser at hver tolvte kvinne forteller at de er blitt seksuelt trakassert det siste året. Trakasseringen skjer like ofte på jobb som på byen.

Rette ryggen

Grande mener at metoo-kampanjen har betydd mye for bevisstgjøringen.

– Den har ført til at mange kan rette ryggen. Metoo er et tidsskille for hvordan vi forholder oss til hverandre. Det handler også om hva man har tolerert til nå, og hva som ikke er greit, sier hun.

At det å gå i tog 8. mars er et signal – er Venstre-lederen overbevist om.

– Ellers hadde det ikke vært noe poeng, eller? Og så håper jeg at alle finner en parole å gå under. En trenger ikke være enig i alle parolene for å delta i toget, understreker hun.

Ny bølge

Og nettopp Kvinnefrontens oversikt over årets 8. mars-arrangementer viser at metoo-kampanjen var en gjenganger på paroletoppen landet rundt.

– Kampanjen har vært en vekker for mange. De ser at deres personlige, kjipe opplevelser er mer enn det, at disse opplevelsene er et gjennomgående samfunnsproblem, sier Marte Nustad i Kvinnefronten til NTB.

– Metoo surfer på en feministisk bølge, en ny versjon av 1970-tallsfeminismen, det er en allmenngjøring av likestillingsverdier, sier Mari Teigen som er leder for CORE – Senter for likestillingsforskning.

Grande er enig og sier at likestillingskampen har hatt ulike mål i ulike generasjoner.

– Alle disse bølgene har hatt ulike saker på agendaen og ulike demninger de har brutt gjennom. Tidligere har det blant annet handlet om juridiske rettigheter, det har vært abortkamp og likestillingsloven. Metoo har brutt bølger som handler om holdninger, kultur og respekt for hverandre, sier hun.

Artikkeltags