Fikk følge dyrene fra bås til bord

Lærer å slakte: Frode Andersson (fra venstre) og Espen Brekke følger med på lærlingene Mathias Venstad Nilsen og Beate Vamsti Gustavsen som gjør klar grisen.Alle foto: Mari Nyberget

Lærer å slakte: Frode Andersson (fra venstre) og Espen Brekke følger med på lærlingene Mathias Venstad Nilsen og Beate Vamsti Gustavsen som gjør klar grisen.Alle foto: Mari Nyberget

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fra tirsdag til torsdag denne uken har 15 restaurant- og matfaglærlinger fra hele Østlandet hatt opplæring i Osen.

DEL

Det er helt unikt å få komme til et slikt sted, sier Frode Andersson som er nestleder hos Kurs og opplæringskontor for salgs- og matfagene (KOM).

Han har tatt med seg 15 andreaårslærlinger innen butikkslakting til Osen, og er strålende fornøyd med opplegget som Osensjøen Adventure har ordnet for dem.

– Lærlingene har blant annet slakta og ribba kylling, som de spiste til middag etterpå, vært med på elgjakt og nå slakter de gris. Det er veldig flott at de kan være med og se hele prosessen, synes Andersson.

Senere skal de også skjære elgkjøtt og være med på motivasjonsforedrag.

Første gang

– De som jobber i ferskvare har lært for lite skjæring, så det legges det spesielt vekt på her. Grunnen til at lærlingene er her i elgjakta er at de skal få opplæring i å dele slakt, sier Espen Brekke som jobber i Osensjøen Adventure.

Det er første gang selskapet samarbeider med KOM om et slikt opplegg, og Brekke håper de kan få til en fast avtale i framtiden.

– Det er viktig å bruke fordelene vi har i bygda til å skape gode relasjoner og vekst i regionen, sier han.

Bedre hjelp for kunden

– For kundens del er det også viktig at vi har dette kurset, slik at de som jobber i ferskvare vet hva de egentlig selger, påpeker Andersson.

Beate Vamsti Gustavsen fra Sandefjord, som er én av lærlingene som tilbringer høstferien i Osen, er enig.

– Det er veldig lærerikt å være her, for vi får litt mer kunnskap om hva vi faktisk arbeider med i hverdagen, sier hun.

Til vanlig jobber lærlingen på Meny Åsane, og forteller at mange av kundene lurer på hva som skjer med kjøttet før det kommer til butikken.

– Og nå kan vi jo svare på det, uten å måtte dra en eneste hvit løgn, smiler Vamsti Gustavsen.

Hun har erfart at den norske forbrukeren er veldig opptatt av dyrevelferden.

– En annen ting som er en fordel med å være med på dette, er at jeg skal ha svenneprøva om to uker, og her får jeg jo litt ideer til hva jeg kan gjøre på selve dagen, sier hun.

Flinke på kortreist mat

– Målet vårt med dette opplegget er at lærlingene skal få se levende dyr hele veien fra bås til bord, og få et annet perspektiv på ting. Denne regionen er jo ganske flinke på kortreist- og lokalprodusert mat, mens utenlandske dyr vet vi jo ikke hvordan har hatt det, sier Andersson hos KOM.

Han er sikker på at de tre dagene i Osen vil gi restaurant- og matfaglærlingene en opplevelse for livet.

– Jeg brenner veldig for yrkesfaglig opplæring, og synes det er supert at de lokale tar seg tid til å være med på dette. Vil vil gjerne komme hit igjen, sier nestlederen.

Mange lærlinger

KOM har til sammen mellom 100 og 140 lærlinger, og er godkjent i 10 av landets fylker.

– De som er med til Osen nå er hovedsakelig fra Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus, opplyser han.

I tillegg til faget butikkslakter og ferskvarespesialist har KOM også opplæring innen kjøttskjæring, logistikk, pølsemaker, sjømathandler, slakter, salgsfag, industriell matproduksjon, og produksjonsteknikk.

Andersson håper at det etter hvert kan bli mulig å få til lignende opplegg for de andre type lærlingene også.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken