Fire dømt til fengsel for hasjdyrking

DOMFELT: Alle de fire som sto tiltalt for å ha stått bak cannabis-plantasjen på Vålstua Gård på Åsta Øst ble domfelt av Sør-Østerdal tingrett. Foto: Jo Sletten Larsen

DOMFELT: Alle de fire som sto tiltalt for å ha stått bak cannabis-plantasjen på Vålstua Gård på Åsta Øst ble domfelt av Sør-Østerdal tingrett. Foto: Jo Sletten Larsen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Fire personer er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel for forsøk på å lage en cannabisplantasje på en gård i Åmot i Hedmark. Gårdeieren (36) ble dømt til fengsel i to år.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

To menn i 30-årene ble dømt til fengsel i ett år og sju måneder, mens fjerdemann, en 37 år gammel kamerat av gårdeieren, fikk ett år og to måneder.

Plantasjen på en gård på Åsta Øst ble avslørt i desember 2006, før produksjonen kom skikkelig i gang. Anlegget kunne produsere cirka 300 kilo marihuana årlig, og det ble beslaglagt produksjonsutstyr til en verdi av rundt 400.000 kroner.

Aktor la også ned påstand om at gården skulle inndras, men gårdeieren får beholde gården.

Ansett som hovedmann

Gårdeieren (36) blir i dommen ansett som en slags "hovedmann" i etableringen av cannabisplantasjen.

De tre andres innsats for å få i gang produksjonen av cannabis ble sett på som betydelig, og de får derfor nesten like streng straff som gårdeieren.

Skumle bakmenn

I løpet av rettsaken kom det også frem opplysninger som kan tyde på at det har vært flere bakmenn, som ikke nødvendigvis satt på tiltalebenken i denne saken.

Disse ble til tider omtalt som "Mr. X" og "Mr. Y". Flere av de tiltalte uttrykte frykt for represalier fra disse bakmennene.

Påtalemyndighetene antar at disse er en del av det tøffe ransmiljøet i Oslo, som fikk mye oppmerksomhet etter NOKAS-ranet i Stavanger og tyveriet av maleriet "Skrik" fra Munch-muséet i Oslo.

Forsøk på dyrking

Hasjdyrking i stor skala har en ikke ubetydelig strafferamme på inntil 15 års fengsel. Dette dreide seg derimot om et forsøk på hasjdyrking, ettersom produksjonen ikke var kommet ordentlig i gang når politiet aksjonerte mot gården i desember 2006.

Aktor Bodil Torp Myhre la i Sør-Østerdal tingrett ned påstand om fem og fire års fengsel for tre av de tiltalte. Samtlige tiltaltes forsvarere la ned påstand frifinnelse for medvirkning til hasjplantasjen, da de prosederte på at saken dreide seg om såkalte straffefrie forberedelser.

Retten endte altså på straffer fra ett år og to måneder til to år i fengsel.

Aktor ba om frifinnelse - Dømt likevel

Den ene av de tiltalte, en 37-årig håndverker fra Oslo, og gammel venn av gårdeieren, ble påstått frifunnet av aktor i rettsforhandlingene. Dette valgte Sør-Østerdal tingrett å se bort i fra, og dømmer han for betydelig medvirkning til plantasjen.

Han fikk ett år og to måneder bak murene.

Ostlendingen.no har foreløpig ikke klart å komme i kontakt med verken tiltaltes forsvarere eller aktor i saken

Artikkeltags