Høydepunktet til nå har vært da de tre jentene Ylva Wilisoo, Ida N. Berger og Maria Gjems French klarte å huke tak i kronprinsesse Mette Marit etter Redd Barnas fredsprisfest. Maria var ikke beskjeden, og sto på sitt da hun ville stille kronprinsessen ikke bare ett, men to spørsmål. TV2s journalist måtte vike for den unge åmotingen.
– Vi blir tatt veldig godt imot av de vi intervjuer, og vi har gjort gode forberedelser. Ungdommene har også andre perspektiver enn de vanlige journalistene, og det får vi ofte oppmerksomhet for, sier Kristine Gaarder-Iversen, en av to lære som er med elevene ned til Oslo.
Hun er meget stolt av hva de unge og ivrige journalistene har oppnådd de dagene de har vært i hovedstaden.
Saken fortsetter under intervjuet ungdomsavisa.com har gjort med kronprinsesse Mette Marit:
Læring i praksis
Elevene jobber med å lage nettavisen ungdomsavisa.com, og her har de siden tirsdag lagt ut både tekster, bilder og videoer fra Nobelprisutdelingen.
– Dette er noe de lærer utrolig mye av. Hvis vi ser på læreplanen så går dette rett inn under både muntlige, skriftlige og digitale ferdigheter, sier Gaarder-Iversen.
Elevene står for både tekst, bilder og videointervjuer som inkluderer både selve intervjuet, filming og redigering selv. Det eneste lærerne gjør er å gå igjennom sakene før de legges ut.
– Det er ikke mye vi trenger å redigere på, smiler Gaarder-Iversen.
Flere store navn
I tillegg til den tekniske biten av læringen er det også et stort press for elevene som har intervjuet mange store navn disse dagene.
En kjapp titt på nettsiden avslører at ungdommene har fått et eget intervju med en av fredsprisvinnerne, Wided Bouchamoui.
Saken fortsetter under videoen:
De har også vært på en internasjonal pressekonferanse og de har snakket med den nye lederen i Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five. Også hun roser de aktive ungdommene.
– Det er dere som skal arve og overta framtiden etter oss, så det er klart at det er veldig, veldig viktig å se at unge mennesker er engasjert i spørsmål som gjelder fred på ulike måter, sier hun til de unge journalistene.
Også flere politikere og andre store navn har ungdommene intervjuet i løpet av deres opphold.
Avsluttes med konsert
20 elever har vært i sving under dette prosjektet, og fredagen går med til et besøk på statsministerens kontor, pressekonferansen før konserten og på kvelden blir det den siste oppgaven: Selveste Nobelkonserten.
– Her har vi to elever som skal jobbe som journalister, og for første gang skal resten av oss få oppleve konserten som tilskuere. Vi har til og med fått plass på rad fem, så dette ser vi veldig fram til, sier Gaarder-Iversen om avslutningen som blir prikken over i-en på en lærerik uke.