Jeg synes det er veldig morsomt, sier Stine Johansen. Hun har den siste uka vært ute i praksis ved Sport 1 Rena, der hun trives godt.

Hennes sjef, Ragnar Bjørsland, er også godt fornøyd.

– Stine gjør en god jobb, sier Bjørsland.

– Hva må til for at ungdom under 18 år skal få seg jobb?

– Det viktigste er at de må spørre selv, da blir de tatt mer seriøst, råder han.

På jobb med Storberget

Niendeklassingen som har skaffet seg den høyeste rangerte jobben blant Åmot-elevene, er Maria Gjems French. Hun har rykket inn på Stortinget!

– Jeg har vært med Knut Storberget på jobb og det er veldig gøy, sier Maria, som er storfornøyd med sin arbeidsplass. Hun har vært med på alle Knuts planer denne uken, blant annet mistillitsmøtet mot justisminister Anders Anundsen og et møte med Asko.

I møtet med Asko, stilte både hun og Knut spørsmål, noe Knut var svært tilfreds med.

– Det er artig å se ungdommer som Maria, som er engasjerte og som har potensiale til å bli politiker om et par år, sier han.
Maria er vokst opp på gård, så å jobbe med Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann er drømmejobben. Hennes plan for fremtiden er å bli politiker, men hun er likevel skeptisk med tanke på hvor mye jobb det er.

– Før trodde jeg man var politiker for å få oppmerksomhet for det man står for selv, men etter uken med Knut har jeg skjønt at alt arbeidet man legger ned, er for folket og de som har stemt deg fram, sier hun.

Hos presten

Maiken Bergeløkken har en sjelden jobb for en 15-åring. Hun jobber på menighetskontoret. Der er aldri en dag lik.

– Presten er overalt. Folk møter deg som prest hele tiden. Selv om vi har arbeidstid, liker jeg å være tilgjengelig, sier prest Synnøve Sakura Heggem, som roser Maiken.

– Uken har vært helt strålende. Maiken er interessert, noe som gjør det lettere for meg å veilede, sier Heggem.

God erfaring

I dagens samfunn kan det være vanskelig for de yngste ungdommene å få seg en jobb.

Jan Inge Røe, næringssjef i Åmot kommune, bekrefter at de er lettere for de over 18 år å få seg jobb. Likevel mener han at arbeidsuken kan være en god start også for de yngste.

– Arbeidsuken forteller mye om arbeidslivet, selv om det kan være vanskelig for en 15-åring å bestemme seg allerede nå, sier Røe. Han jobbet på en sportsbutikk i sin arbeidsuke. Det ga ham en god erfaring, men det har ikke påvirket hans karrierevalg.