Niendeklassingene ved Åmot ungdomsskole fikk i går en grundig leksjon i hva mental helse er og hvor viktig det er å ta vare på den mentale helsa si.

Studentene Hilde Renate Sætre og Stine Alsvik fra Mental Helses undervisningsprogram tok seg god tid til å fortelle hva man gjør hvis man sliter – eller ser at andre gjør det.

Fikk selv problemer

– Å ha opp- og nedturer i livet er helt normalt. Det er lett å havne langt ned, men det går an å komme seg opp, innledet Stine som åpent erkjente at både hun og Hilde Renate vet hva motgang er.

Hilde Renates historie om sin egen oppvekst da to brødre ble syke og den ene døde, gjorde inntrykk på alle. Vestlandsjenta forsøkte å være sterk og flink, men måtte til slutt innse at de vanskelige minnene fra yngre år måtte bearbeides med hjelp av fagfolk.

– Humørsyk og aggressiv kan alle være innimellom, men hvis det varer, finnes det løsninger. Noen velger dårlige løsninger som å ruse seg, mobbe andre, bruke all tid på dataspill eller bli overdrevent opptatt av mat. Da skaper en seg bare nye problemer, så jeg oppfordrer dere til å be om hjelp uansett om det er med smått eller stort, lød rådet fra Hilde Renate.

Gode venner

Vennegjengen Tobias Rødsbakken Røe, Ole Martin Rødsdalen, Anders Moby Nilsen, Nicklas Olaussen Kristoffersen og Hilde Bye Mikkelsen vet hva gode venner er.

De har ingen vanskeligheter med å fortelle hverandre hvorfor hver og en av dem er en god kamerat. Omtenksom, snill, god til å si positive ting og ærlig er honnørord de setter på hverandre.

Det er skolehelsesøster Unn Inger Oldertrøen glad for å høre. Gode venner er kanskje det viktigste som skal til for å forebygge psykiske plager. En god venn kan dessuten se når problemer blir er så store at de må håndteres av profesjonelle.