Gå til sidens hovedinnhold

Michelet klar for Rena

Artikkelen er over 9 år gammel

– Det har tatt helt av for min krigsseilerhelt Halvor Skramstad og boka «Skogsmatrosen», sier Jon Michelet. Onsdag 28. november kommer han på forfatterkveld i kulturhuset på Rena.

– Jeg har satt av en hel dag på Rena, med overnatting, og håper å treffe folk som vet og kan fortelle meg mer om den spennende politiske historien på Rena. Jeg bare må komme til Rena, smiler Jon Michelet.

Fra skogen til sjøen

For noen få uker siden ga han ut første bind i trilogien om sin oppdiktede matros, Halvor Skramstad, Rena-gutten som stakk til sjøs som 18-åring like før krigen og som etter hvert ble virvlet inn i dramatisk krigshistorie.

På kort tid er førsteopplaget på 5.000 eksemplarer solgt ut. Et nytt opplag på 10.000 er på veg ut til bokhandlerne. Historien om «Skogsmatrosen» ligger på toppen av salgslistene over høstens litterære bøker.

– Det er et eventyr, interessen overgår helt mine forventninger. Jeg har nok truffet en streng i folkesjela.

Verkebyll

– På hvilken måte?

– Ved at den elendige måten krigsseilerne ble behandlet på etter krigen, fortsatt berører og engasjerer. Det er en verkebyll i vår nære historie, sier Michelet.

Han har allerede vært på mange forfatterkvelder med sin skogsmatros fra Rena.

– Det er alltid en eller to som kjenner til at Rena ble bombet under krigen, men de fleste sperrer opp øynene; der også. Folk liker også grepet ved å la hovedpersonen komme fra skogen. Det skaper spenning og kontrast i historien. Rena har også veldig mye å by på historisk, ikke minst gjennom sin spennende historie, sier Jon Michelet.

Revolusjonær ordfører

Den siste tiden har Michelet med stor interesse lest historien om Ole Hermansen, den revolusjonære Åmot-ordføreren som var ledet Åmot fra 1926 til 1940.

– Her er det mye jeg ikke visste som jeg vil kunne ta med i senere bøker om Halvor Skramstad. Derfor vil jeg bruke dagen på Rena til å gjøre flere undersøkelser, sier Michelet – uten å ville røpe for mye.

Hans helt Halvor Skramstad overlever krigen og flytter etter hvert hjem til Rena. Både usikkerheten og hjemlengselen på havet og tilbakekomsten vil bli behandlet litterært i trilogien til Michelet.

– Det er rart dette med skogen og Innlandet. Selv om jeg selv var til sjøs i mange år har jeg hentet inspirasjon hos mange av de flotte forfatterne fra Innlandet: Johan Falkberget, Jacob Breda Bull, Sven Moren, den morsomste folkefortelleren i Norge, Kjell Aukrust, selvsagt Alf Prøysen og Åmots Vidar Sandbeck; men også Dagfinn Grønoset som gjorde «Anna i ødemarka» til en klassiker, sier Jon Michelet.

Han håper på mye folk på bokkvelden på Rena neste onsdag.

Kommentarer til denne saken