Gå til sidens hovedinnhold

– Motgang gir styrke

Artikkelen er over 8 år gammel

Kjerstin Kjeverud fra Løten og Steinar Karlsen fra Rena fortalte 9. trinnet på Åmot ungdomsskole om hvordan de har taklet livets motgang. Foredragene var starten på ei uke om psykisk helse.

Onsdag er Verdensdagen for psykisk helse. Men på Åmot ungdomsskole skal niende trinnet ha prosjekt om psykisk helse på timeplanen hele uka. Temaet er «Hva gjør vi når vi møter motgang?» I går startet de med foredrag.

Kjerstin Kjeverud er 29 år. Klart og enkelt fortalte hun om en barndom og ungdomstid preget av mange vanskelige kamper.

– Som småjente ble jeg utsatt for seksuelle overgrep av en mann, fortalte hun.
Men den sterke idrettsjenta lot seg ikke knekke. Ivrig på fotballbanen og på snowboard var hun. Men i 2001 gikk det fryktelig galt. I en snowboardulykke fikk 18-åringen alvorlige hodeskader og ble liggende i koma i en måned.

– Jeg våknet opp uten språk og uten å kunne bevege meg. Det var et sjokk og en fryktelig tung veg tilbake, sa hun til de lyttende niendeklassingene.

At hun ikke kunne komme tilbake til fotballbanen gjorde henne veldig deprimert. Tidligere tendenser til anoreksi blusset opp igjen.

– Jeg spiste og kastet opp igjen, og jeg trente hardt. Vekta gikk bare nedover. Til slutt ble jeg lagt inn på sjukehus, sa Kjerstin.

Veide bare 29 kg

Hun lå inne i en periode, men klarte å fortsette prosjektet sitt med å spise mindre og trene hardt. Resultatet ble ei enda tynnere jente.

Hun ble til slutt innlagt på tvungen psykiatrisk behandling, der hun lå beltet fast til senga i en måned.
Faren var sterkt kritisk til behandlingen hun fikk, og etter flere runder i media der Hamar sjukehus sin behandling ble vurdert, fikk Kjerstin plass på Sanderud psykiatriske avdeling. Da veide den 165 cm lange kroppen kun 29 kg.

– Ta egne valg

I dag bor Kjerstin i egen leilighet i Løten, og betegner seg som at hun har kontroll over spiseforstyrrelsene.

– Før var det spiseforstyrrelsene som kontrollerte meg. Nå er det motsatt, sier hun.
Steinar Karlsen (71) er født i Oslo, men flyttet til Amerika da han var 11 år. Dårlig økonomi førte til at familien flyttet stadig rundt, og Steinar ble et rotløst barn i stadige konflikter.

– Men motgangen har gitt meg grunnlag for ny vekst og styrke. Man er nødt til å erfare livet for at man skal kunne leve det. Gjør du egne valg er det du som bestemmer. Men du må også ta konsekvensen av det, sa Steinar Karlsen, som nå er bosatt på Rena.

Kommentarer til denne saken