Så kom Oddbjørn Hagen tilbake til sin barndomsbygd, Rendalen.

Denne gangen på sokkel og som et varig minne om personen som i sin tid var regnet som verdens beste utøver på ski. Fem år på rad vant han det kombinerte rennet i Holmenkollen.

Fem brødre Hagen utgjorde en kvintett i skispor og bakke, anført av en far i en imponerende skifamilie.

Det ble Oddbjørn som kom til å ta de raskeste tak, satte utfor hoppene, og høstet heder og ære i VM, Holmenkollen og NM.

Fem kongepokaler ble det, to i løpet av ett år!

Han led en skjebne under sin tid i Oslo på grunn av rykter og ondsinnet sladder. Noe som har fulgt hans navn helt til Tor Strømsmoen, som har skrevet hans biografi, gravde fram sannheten og fikk avlivet ryktene.

Nå er skiløperen hjemme igjen etter at Oddbjørn Hagens minnefond med ildsjeler i spissen grep tak i saken og fullført et langvarig ønske om at bygdas store skiløper måtte på sokkel.

Heder og ære

John Fiskvik, lederen i Oddbjørn Hagens minnefond, sa det slik: – Nå må legge alle ryktene bak oss, uansett ståsted, hylle mannen, sa Fiskvik:

– Et eget frimerke er utgitt og nå foreligger biografien, og her står statuen.

Avdukingen var skipresident Erik Røstes første offisielle oppdrag, noe han uttrykte sin glede over.

Kunstneriske innslag

Oppdraget med statuen er det skulptøren Bjørn Sørvang Hansen som har hatt.

Han bidro også med en minikonsert med sin jazzkvintett.

Det var ellers et program med mange lødige innslag med sang, musikk, opplesing.

Det var et kunstnerisk innslag ved Gunnhild Kværness som framførte Gunna Otnes neverbrev fra 1936, med en tekst som omhandlet den hedrede skiløperen.

Ordfører Norvald Illevold, styrelederen i Sparebanken Hedmarks kunstfond, Wenche Sæthre Høye, formannen i Bækkelagets Sportsklub, Bjørn H. Bie og mange andre bidro i programmet.

Oddbjørn Hagens to barn framførte sin hyllest og takket for den heder deres far var blitt til del.
Det var hilsen fra Hedmark Skikrets og Hedmark Idrettskrets, mens biografiens forfatter leste fra sin bok blant annet med minner fra krigen og motstandsarbeidet Hagen hadde tatt del i.

Minnepokal delt ut

Rendalen Idrettslags leder gratulerte kommunen med statuen og anledningen ble ellers benyttet til å overrekke Anders og Brit Torshaug Granerud minnepokal som en påskjønnelse til to av kommunens yngre idrettsutøvere.

Joar Hagen, Årets ildsjel 2012, nevø av den hedrede skiløperen, hadde sin tanker og meninger om ildsjelenes rolle i idrettsarbeidet før han framførte familien Hagens takk til John Fiskvik i rollen som pådriver i minnefondet med å få reist statuen.