I år dekker Åmot ungdomsskole utdelingen av Nobels fredspris for 14. gang på rad. Da Malala Yousafzai ankom Grand Hotel i Oslo mandag kveld, var elevene de eneste som fikk stille henne spørsmål direkte.

– Når vi lykkes så bra som vi gjør, er det veldig inspirerende for elevene som jobber med dette. Jeg blir nesten rørt. Det er veldig overveldende at det går så bra hvert eneste år, sier lærer Geir Hjermstad til Østlendingen.

Ø-TV: Se elevenes ekslusive intervju med fredsprisvinneren øverst i saken!

– Dere har kanskje opparbeidet dere noen rutiner gjennom åra?

– Det har vi nok, men samtidig er det stort sett nye elever som gjør dette fra år til år, svarer Hjermstad.

Nettopp intervjuet med Malala Yousafzai har gjort at elevene fra Åmot nå får mye oppmerksomhet fra utenlands presse.

– En japansk TV-stasjon har engasjert seg veldig. Da de så ungdommene våre ble de intervjuet av japanerne på TV. I kveld kommer TV-stasjonen tilbake til hotellet vårt for å lage en oppfølgende sak på ungdommene og den jobben de gjør i forbindelse med fredsprisutdelingen i Oslo, forteller Hjermstad stolt.

Så langt har ikke elvene fra Åmot ungdomsskole fått Kailash Satyarthi på tomannshånd.

– Vi jobber med saken, selv om det nok var mest stas å få Yousafzai i tale på den måten vi fikk. Kailash virker også veldig imøtekommende. Selv om det føles som vi har drevet med dette i flere uker nå, har vi akkurat kommet i gang. Vi kom i går og skal være i Oslo helt til fredag, sier Hjermstad om målet om å få begge fredsprisvinnerne i tale.

Spådommen er i hvert fall klar; det klarer de.

Hvordan det går kan du lese på Åmot ungdomsskoles egen nettavis, Ungdomsavisa.com.

Ø-TV: Geir Lundestad gir seg som Nobel-direktør: