Gå til sidens hovedinnhold

Eks. Økokrim-ansatt og aktiv i Bygdefolk for rovdyr ansatt på Evenstad

- Ansatt på faglig grunn:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ansettelsen av Antonio Poleo som 1.-amanuensis ved høyskolens avdeling på Evenstad har fått flere ulvemotstandere til å reise bust.

Poleo er ansatt for sine faglige kvaliteter; ikke for sitt personlige syn i ulvesaken eller sin bakgrunn fra Økokrim, sier dekan ved Evenstad, Harry B. Andreassen.

LES OGSÅ: Her henger ulvebeviset på veggen

Under ulvekafeen på Evenstad mandag, ble nyansettelsen av Antonio Poleo ett hett tema blant flere profilerte ulvemotstandere – ikke minst på bakgrunn av skepsisen mange jeger har til forskere ved Evenstad i rovviltforskningen.

Under møtet kom det også fram at forskere har tipset SNO om mulig ulovlig ulvejakt.

En forsker, Erling Maartmann, erkjente overfor Østlendingen at han også nevnte navnet Stian Svingen på forespørsel fra Økokrim. Saken gjaldt forsvinningen av Slettåshannen.

Skaper mistillit

Ap-politiker Svein Ove Nordsveen fra Engerdal som er tiltalt i den store ulvesaken, ville vite om det var tilfeldig at Evenstad ansatte en tidligere Økokrim-medarbeider og aktivt styremedlem i Bygdefolk for rovdyr.

– Objektiv forskning krever ryddighet av en så viktig forskningsinstitusjon som Evenstad. Litt motstrebent har vi fått vite at forskere har tipset SNO og bekreftet navn til Økokrim. Dette er med på å skape mistillit mellom jegere, bygdefolk og forskere ved Evenstad. Derfor føles det ekstra provoserende når Evenstad-avdelingen ansetter en aktiv ulvetilhenger som også har jobbet mange år i Økokrim. Det er Økokrim som slo til mot 12 jegere i ulvesaken. Mange har fått ødelagt sine liv – halvparten av siktelsene er frafalt. Ansettelsen er ikke med på å bedre forholdet mellom høgskolen og jegermiljøet, sier Nordsveen.

– Hva sier du til at den profilerte ulvemotstanderen og nå leder for småbrukerlaget, Merete Furuberg, har vært ansatt ved Evenstad?

– Det var nytt for meg. God dialog utad betyr uansett at høgskolen må verne om sin objektivitet. De er premissleverandører for politikerne, sier Nordsveen.

Mangfold

Hovedpersonen selv, Antonio Poleo, legger ikke skjul på at han er medlem av Bygdefolk for rovdyr, men understreker at det er som privatperson.

– Jeg er for et mangfold i naturen – og ulven er en del av mangfoldet. Men jeg har ingenting imot lisensjakt på ulv dersom bestanden er levedyktig. Jeg vil selv vurdere å delta på slik jakt som jeger, sier Poleo.

Poleo er utdannet biolog og jobbet for Økokrim i perioden 2004–2011 med ansvar for biologiske og naturfaglige spørsmål.

Han antyder at 10–15 prosent av arbeidstiden gikk med på å dokumentere ulovlig jakt, av dette utgjorde ulv en svært liten del.

– Jeg kjenner ikke til noen av navnene i ulvesaken og har heller ikke hatt noe med ulvesaken å gjøre.

Poleo nekter for at han har en spesiell rovdyragenda i den nye jobben på Evenstad.

– Jeg skjønner at det stilles spørsmål ved min bakgrunn, men jeg har fått jobben på grunn av mine faglige kvalifikasjoner. Og det er som biolog jeg har søkt meg til Evenstad, sier Poleo, som også har småbruk på Eidskog.

Dekan Harry B. Andreassen er glad for å ha ansatt Poleo.

– Faglighet er vår viktigste suksessfaktor, understreker Andreassen.