Sesongstart for jordbærgeneralen

I GANG: I går startet jordbærplukkingen på Hole Gård i Åsbygda. 84 personer er ansatt for å plukke rundt 100 tonn jordbær i løpet av sommeren. Fra søndag blir det salg på gårdenAlle foto: Pernille Storholm Skaret

I GANG: I går startet jordbærplukkingen på Hole Gård i Åsbygda. 84 personer er ansatt for å plukke rundt 100 tonn jordbær i løpet av sommeren. Fra søndag blir det salg på gårdenAlle foto: Pernille Storholm Skaret Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Tormod Enok Skramstad på Hole Gård i Åsbygda i Åmot er den eneste som driver jordbærdyrking i stor skala i Østerdalen. Nå er sesongen i gang!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Utenfor salgsbua på Hole Gård i Åsbygda sitter jordbærbonden Tormod Enok Skramstad og tygger på sine egendyrkede jordbær. Første dag med jordbærplukking på gården for i år nærmer seg slutten. Hele 84 plukkere, de fleste fra Litauen, er i gang med å sikre årets røde herligheter.

Ikke bare bær

– For meg er ikke jordbær bare jordbær, sier Tormod Enok Skramstad.

Skramstad har drevet jordbærproduksjon på gården siden 1994. For ham er det både en lidenskap og et levebrød. I hvert fall hvis sesongen er god.

– Jeg har troen på at det skal bli det store gullåret hvert år. Akkurat nå ser det bra ut med tanke på været, smiler Skramstad.

Et vær som veksler mellom regn og sol, er akkurat det jordbæra trenger.

Hole Gård har 130 mål med jordbærplanter. Det er plass til 3.000 planter per mål. Slikt blir det vanligvis rundt 100 tonn jordbær av i løpet av sesongen.

Eneste jordbærbonden

Skramstad er den eneste jordbærbonden som er igjen i Østerdalen som driver i så stor skala.

– Hvorfor fortsetter du?

– Det er det mange som lurer på, men jeg trives utrolig godt med det. Det er både hektisk og spennende, sier bonden.

Han sier det er en nøysom jobb å være jordbærbonde. For å få den gode bæra, må man beherske ugress og gjødsling veldig godt. I tillegg må sola stråle nok for at bæra skal få den gode smaken.

Mye skal klaffe. Derfor varierer inntekten Skramstad får fra jordbæra fra år til år.

– Om året er dårlig, tjener jeg ingenting. Men om året er godt, tjener jeg ei vanlig årslønn, sier Skramstad.

I tillegg får han inntekter fra saueholdet sitt. I disse dager har Skramstad 1.500 sauer som er på beite. Sommeren tilsvarer altså ikke ferie for bonden.

– Jordbær er livet

Til sammen er det 90 mennesker som jobber i administrasjonen og ute på jordbæråkeren på Hole Gård under jordbærsesongen. Skramstad huser over 80 av dem på Hole Gård.

Etter at startskuddet gikk i går, regner Skramstad med at de får jobb med plukking i seks uker framover.

– Dette gleder jeg meg til. Jordbær har blitt både sommeren og livet for meg, sier han.

Åpner utsalg

En gjennomsnittsnordmann spiser 4 kilo jordbær i den norske jordbærsesongen. Det gjør oss til et av Europas mest jordbærspisende folk. I år selger Hole Gård bær til ICA og til Spar på Rena. I tillegg åpner det utsalg av jordbær på Hole Gård fra og med i morgen. Prisen er satt til 25 kroner per kurv.

– Prisen på norsk jordbær har gått opp litt generelt, men vi får uansett solgt så lenge vi leverer kvalitet, sier Skramstad.

Artikkeltags