SØIR-brosjyre på 14 språk

INFORMASJON:  Flerkulturell rådgiver Mahnaz Moyayeri, Bjørn Brandsnes fra flyktningtjenesten i Elverum og Hege Gudbrandsen fra SØIR tilbyr informasjon om avfallshåndtering på 14 språk: farsi, dari, somali, tigrinja (Eritrea), engelsk, arabisk, tysk, spansk, russisk, pachtu (Afghanistan, polsk, fransk, tsjetsjensk og burmesisk. Også analfabeter og folk med lese- og skrivevansker forstår disse brosjyrene, som bruker mange symboler. (Foto: Liv Simensen)

INFORMASJON: Flerkulturell rådgiver Mahnaz Moyayeri, Bjørn Brandsnes fra flyktningtjenesten i Elverum og Hege Gudbrandsen fra SØIR tilbyr informasjon om avfallshåndtering på 14 språk: farsi, dari, somali, tigrinja (Eritrea), engelsk, arabisk, tysk, spansk, russisk, pachtu (Afghanistan, polsk, fransk, tsjetsjensk og burmesisk. Også analfabeter og folk med lese- og skrivevansker forstår disse brosjyrene, som bruker mange symboler. (Foto: Liv Simensen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mahnaz Moayeri fra Tynset har laget informasjonsbrosjyrer om norsk avfallshåndtering på 14 språk.

DEL

Det har hun gjort fordi hun er opptatt av at utlendinger som bosetter seg i Norge skal forstå de helt grunnleggende måtene vi organiserer samfunnet vårt på.

Det er renovasjonsselskapet SØIR som dekker kommunene Åmot, Elverum og Trysil, som har bestilt brosjyrene fra Moayeri. Der er de svært fornøyd med Moayeris arbeid, og det er også flyktningtjenesten i kommunen.

Sortere riktig

– Vi ønsker dette informasjonsmateriellet hjertelig velkommen, sier Nina Gudbrandsen.

– Ett av de viktigste målene for oss er å få alle til å sortere søppel riktig. Det er vanskelig nok for mange nordmenn.

Bjørn Brandsnes fra flyktningtjenesten i kommunen slutter seg til:
– Dette har vi ventet på. Vi får folk fra mange instanser, som banker og forsikringsselskap, el-tilsyn og branntilsyn til å informere fra sine ståsteder om hvordan vi ordner dagliglivet vårt. Det er selvsagt ulikt fra land til land. Faktisk holder vi på å lage en komplett boligskole for nyinnflyttede utlendinger, sier Brandsnes.

Les også: Søir starter gjenbrukstorg

Mahnaz Moayeri har gjort lignende arbeid på flere områder. Fire måneder har hun brukt på SØIR-brosjyrene på 14 språk, og hun har brukt helger og netter til arbeidet.

Krevende arbeid

– Jeg kan bare farsi og engelsk og norsk sjøl, men jeg har mange kontakter som har hjulpet meg med å oversette til de språkene som er mest aktuelle i disse tre kommunen, sier Moayeri.

– Jeg vet selv hvordan det er å være ny i et land, og jeg brenner for at andre utlendinger her skal lære alt grunnleggende om dagliglivet. Jeg har brukt mange symboler for å gjøre det lettere å forstå, sier Moayeri, som er utdannet lærer og spesialpedagog – og på fritida idealist for nye innvandrere.

Artikkeltags