Mandag ble det kjent at Olje- og energidepartementet gir konsesjon til Raskiftet vindkraftverk i Åmot og Trysil, mens det ble nei til Kvitvola vindkraftverk i Engerdal.

LES OGSÅ: Vindkraft: Ja til Raskiftet, nei til Kvitvola

Både Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug (Ap) og Åmot-ordfører Espen André Kristiansen (Ap) jublet over 250 millioner kroner i framtidige vindkraftpenger, mens Engerdal-ordfører Lars Erik Hyllvang (Sp) mildt sagt var skuffet over å gå glipp av 345 millioner kroner over 25 år som kompensasjon for den nå skrinlagte Kvitvola-utbyggingen.

Elverums varaordfører Arnfinn Uthus har et annet syn på utbyggingen i Raskiftet, som er åsen der kommunegrensene mellom Elverum, Åmot og Trysil møtes.

– At departementet ga konsesjon til Raskiftet vindkraftverk er utrolig trist for miljøet. Vindkraftverket skal riktignok ligge i Åmot og Trysil, men bare et steinkast fra grensa til Elverum. Raskiftet er et av de siste urørte naturområdene i Elverum, og det vil nå endre karakter fra å være et flott naturområdet til å bli et industriområde. Det er usigelig trist, uttaler Uthus.

LES OGSÅ: Taper 345 millioner

Åmot og Trysil får store inntekter hvis Raskiftet bygges ut som planlagt, mens Elverum trolig ikke får noe.

– Det har ikke noe å si for mitt syn. Raskiftet er et flott naturområde, som burde forbli nettopp det. Jeg hadde håpet at overordnede myndigheter ville ta til vettet. Nå er jeg veldig skuffet, sier Uthus, som fortsatt har håp om at Austri Vind, som eies av Eidsiva Vekst og Gudbrandsdal Energi, ikke vil gjennomføre utbyggingen.

– Min påstand er at Raskiftet vindkraftverk aldri vil stå på egne bein økonomisk, i alle fall ikke med så lave kraftpriser som vi har nå. Det er ordningen med grønne sertifikater som gjør at denne utbyggingen er aktuell. Jeg håper eierne ikke finner det økonomisk forsvarlig å bygge vindkraftverket, sier Uthus, som er glad departementet sa nei til Kvitvola vindkraftverk i Engerdal.