– Dette kom overraskende, men det er selvsagt veldig gledelig at vi når helt til topps i en slik test, sier daglig leder i Østerdalen Hjemmebakeri, Frank Bredin.

Magasinet som har kåret flatbrødet fra Rendalen som det beste, heter Mat fra Norge og er et månedlig reportasjebasert magasin fra Aftenposten forlag som selges både i løssalg og i abonnementsform.

Det er en guide for å finne fram til små, lokale ildsjeler som produserer mat med særpreg. I tillegg skal det fokusere på norsk matkultur, også i et historisk perspektiv, oppgir magasinet selv.

40 år siden oppstart

Østerdalen Hjemmebakeri startet opp på Åkrestrømmen sommeren 1972.

– I 1985 kom vi inn i lokalitetene vi holder til i nå, her på Åkrestrømmen forretningssenter, sier Bredin.

Det aller meste av produksjonen som årlig ligger på ca. 40 tonn leveres til grossist Alf Bredrup i Hamar. En beskjeden mengde selges direkte til nærbutikkene i Rendalen.

– Vi prøver å etterleve den gamle måten å bake flatbrød på. Hvert enkelt flatbrød blir håndtert av mennesker og takkestekt med kvalitetskontroll, sier Bredin, som berømmer alle de fire medarbeiderne i bedriften for å være dyktige til å utføre et håndverk, som denne tradisjonelle produksjonsmåten egentlig er.

Permitteringer

Bredin tror at den forholdsvis seine måten å produsere på også er med på å gi flatbrødet den kvaliteten som kundene etterspør.

– Vi har gjort noen forsøk på å industrialisere virksomheten i større grad, men vi har alltid falt tilbake på denne måten å produsere på, der man har menneskelig kontroll og dermed god kvalitetskontroll gjennom hele prosessen, sier Bredin.

De siste fem ukene har arbeiderne ved bakeriet vært permitterte, men produksjonen vil starte opp igjen før påske.

– Det er ofte slik på etterjulsvinteren i dette markedet når vi har hatt litt for stor overproduksjon. Lagrene må tømmes før vi setter i gang igjen, og samtidig benytter vi anledningen til å drive vedlikehold på maskiner og utstyr i bakeriet, sier Frank Bredin.