Gå til sidens hovedinnhold

Koppangselever på Slovakia-besøk

Artikkelen er over 4 år gammel

I fjor hadde Koppang skole besøk fra sin partnerskole i Slovakia, og i vår var det koppangselevene sin tur til å reise. Nå kan de se tilbake på fire uforglemmelige dager i Častá.

Et ønske fra Častá skole i Slovakia om en partnerskole i Norge ble formidlet av Adam Bielek, daglig leder ved frivilligsentralen i Stor-Elvdal, som opprinnelig kommer fra Slovakia.

– Heldigvis for Koppang skole sendte han forespørselen til oss. Samarbeidet går på å lære beste praksis rundt miljøvernundervisning av hverandre, opplyser rektor Hilde Solvang.

Gjenvisitt

I oktober i fjor fikk koppangsingene besøk fra Častá skole, 12. juni dro 6 elever, 5 lærere og Adam til Slovakia. Reisefølget besto, foruten Adam, av Magnus Lilletjernbakken, Andrine Mellemstuen, Sigrid Marie Austeng, Selma Henriksen, Maria Olderheim Follstad, Tobias Negård, Helen Schjelderup, Mali Engh, Olav Øystein Wollan, Marita Grøtan Heggstad og Hilde Solvang.

Turen gikk via Wien til Bratislava, til naturreservatet Sandberg før følget endte opp i Častá og Červený Kameň. Solvang kan berette om en varm velkomst på ZŠ Častá skole med framføring av nykomponert skolesang med hele skolen deltakende, etter inspirasjon fra Koppang. Koppangselevene holdt foredrag og viste bilder om skolen sin, norsk skolesystem, dyrelivet og hva vi lever av i kommunen og fylket for elevene i Častá – en oppgave de løste med glans ifølge Solvang.

Lærerik tur

Deltakelse på naturfagundervisning, omvisning på skolen, besøk i middelalderby, og omvisning og innblikk i lokalhistorie, blant annet på slottet reisefølget var innkvartert ved siden av, var blant tingene som sto på timeplanen. Noe annet som fenget elevene var falkonering, der de både fikk se en oppvisning og prøve å holde noen av fuglene. De besøkte også privatskolen ZŠ s MŠ Štavnicke Bane som var den første skolen i verden som begynte med falkonering. I dag er det tre skoler i verden – i Štavnicke Bane, Častá og Abu Dhabi.

– Skolen har en egen tropisk innendørs hage, de har en vertikal hage på veggen ute på skolebygget, de har papegøyer, falker, våker, ørner. Også her fikk vi en omvisning på skolen og i hagen. I tillegg hadde elevene oppvisning med mange ulike rovfugler. Også her fikk våre elever og ansatte lov til å ta imot og holde fuglene, beretter Solvang.

– Vi lærte og sett mye på turen. Vi har lært oss å sette pris på at vi får midler fra stat og kommune til utstyr og oppussing. Der nede var det stort fokus på å søke om midler til alt de skulle gjøre. Skulle noe pusses opp, måtte de skaffe midler til det utenfra. Foreldre brukte mye tid på dugnader, både på ulike arrangementer og på å pusse opp skolen. Elevenes ansvar for og arbeid med rovfugler var spennende. Her er det noe å lære for oss, oppsummerer Hilde Solvang, rektor ved Koppang skole.

Kommentarer til denne saken