Mens elevene på ungdomsskoler og videregående skoler rundt om i landet kan bruke veldig mye penger på å ta seg best mulig ut eller gjøre et størst mulig inntrykk, gikk begivenheten på Åmot ungdomsskole torsdag kveld, mer nøkternt for seg.

– Vi oppfordret foreldrene om å diskutere det unødvendige presset som mange unge er utsatt for i forbindelse med juleball. Det er ikke derfor man har juleball, sier fungerende rektor, Kjetil Grunt.

At skolen var så klare i dette spørsmålet, begrunner han med at juleballet helt og holdent er skolens eget arrangement.

– Vi har det her i skolebygget, alle lærerne er med, og alt er gratis. 10.-klassingene er teknisk arrangør og står for alt av taler, pynting og loddsalg, sier han.

Rektoren har inntrykk av at skolens budskap er tatt godt imot av de fleste foreldre.

– De som alt har kjøpt dyre klær, har nok av andre arenaer å vise seg fram på. Her skal alle føle seg velkommen uansett hvilken kjole de kommer i, sier han.

10.-klassing Mari Birkeland og niendeklassingene Magnus Nordbekk og Maiken Bergeløkken er til dels enige.

– Jeg skal ha en hvit, knelang kjole som jeg hadde på i fjor også, sier Maiken.
Mari som er blant de eldste, skal en lang, svart kjole. For henne var det det eneste antrekket i løpet av kvelden.

– Men jeg skjønner de som vil skifte etter middagen. Har du en stor ballkjole, er den litt vanskelig å danse med. Dessuten er det ingen her som kjøper kjoler for 3.000-4.000 kroner, sier hun.

Magnus husker diskusjonen på skolen i fjor, om det skulle være kåringer på juleballet.

– Vi ser jo det fra high school-filmer. Det hørtes morsomt ut, men så kom vi på at det kanskje ikke ville være like moro for alle, sier han.