Vekker ungdomsopprør med klimafilm

KLIMAFILM: – Kanskje kan et kraftig press fra barn og unge få oss, den fossile generasjonen, til å gjøre de riktige grepene, sier høgskolelektor og klimaekspert Thomas Cottis fra Løten.

KLIMAFILM: – Kanskje kan et kraftig press fra barn og unge få oss, den fossile generasjonen, til å gjøre de riktige grepene, sier høgskolelektor og klimaekspert Thomas Cottis fra Løten.

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette tar helt av. Jeg er rørt, sier Thomas Cottis, initiativtaker til filmen «Fuck fossils», som i løpet av få timer ble sett og delt titusenvis av ganger i sosiale medier.

DEL

Filmen med Skam-skuespiller Thomas Hayes i hovedrollen er bare fem minutter lang, men avdekker på skremmende vis problemene som følger av to graders global oppvarming.

Samtidig gir den håp, i form av et ungdommelig opprør og engasjement.

– Gamlingene visste så mye, men de gjorde ingen ting. Og vi må leve med drittkonsekvensene, sier en av ungdommene i filmen.

Våre barns fiender

Det er som om Cottis skulle sagt det sjøl, og det er akkurat det han gjør:

– Den fossile generasjonen som har vist at vi ikke makter å gjøre mer enn å prate, vi er våre barns fiender. Dessverre, sier høgskolelektoren og trebarnsfaren fra Løten.

– Men kanskje kan et kraftig press fra barn og ungdom være det som får oss til å gjøre det riktige, tilføyer han.

Filmen «Fuck fossils - en framtid du ikke vil ha» ble sett 40.000 ganger i løpet åtte timer da den ble lansert tirsdag. I sosiale medier blir filmen delt og likt, også langt utenfor Norges grenser. Greenpeace har fulgt opp med en egen nettside, med flere forslag til tiltak.

Og tusenvis av unge Skam-fans får med seg det som skjer.

– Jeg blir kjempeglad når jeg ser måten de unge responderer på. De tar dette, og det var det vi ville, sier Thomas Cottis.

Greenpeace har også laget et klimabrev til statsministeren, som alle kan signere på.

– Det er det viktigste folk kan gjøre nå. Alle unge og alle som bryr seg om livet om 20–30 år må si fra til dagens politikere og stille krav om klimatiltak som funker, sier Cottis.

For selv om filmen og budskapet kan virke skremmende dystert, er poenget at noe kan og må gjøres. Det haster, hvis vi vil unngå mer enn to graders global oppvarming, påpeker klimaeksperten.

Klima-action

Norsk Digital Læringsarena har etter avtale med Cottis og filmskaperne Snöball Film laget et undervisningsopplegg basert på Fuck fossils-prosjektet. Dette lanseres 30. mars og skal rulles ut til skolestart i høst.

– Nå skal vi komme i gang med klima-action, sier Cottis.

Filmen er produsert med støtte fra Forskningsrådet og er basert på en klimarapport som Thomas Cottis laget for Framtiden i våre hender.

LES OGSÅ: «Skam»-William skal klimaopplyse unge i kortfilm

Artikkeltags