Millionopprydding på gammel fylling

ENDEVENDES: Ingen har påtatt seg ansvaret for forurensningen på eiendommen til Renate Ous og Bruno Nyberget, men Løten kommune og Miljødirektoratet har bevilget inntil fire millioner kroner til å rydde opp.

ENDEVENDES: Ingen har påtatt seg ansvaret for forurensningen på eiendommen til Renate Ous og Bruno Nyberget, men Løten kommune og Miljødirektoratet har bevilget inntil fire millioner kroner til å rydde opp. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fire millioner kroner er bevilget til å fjerne forurenset jord på eiendommen til Renate Ous og Bruno Nyberget i Løten. De frykter at det ikke er nok.

DEL

Drømmen er en hage der det er trygt å leke og oppholde seg.

– Jeg gleder meg til å lage frukthage. Vi har ikke kunnet bruke tomta, sier Renate Ous og ser på det drøyt tre dekar store området, som akkurat nå likner et grustak.

Arbeidet med å grave opp søppel og fjerne forurenset masse kom i gang rundt 1. september, etter at Miljødirektoratet bevilget inntil 3,5 millioner kroner til tiltaket. Fra før hadde Løten kommune satt av en halv million og påtatt seg å lede «redningsaksjonen» for en eiendom som skal ha vært i bruk som søppelplass fram til 1970-tallet.

Visste ikke

Ous og Nyberget var uvitende om skraphandlervirksomheten da de kjøpte den sentrumsnære boligen ved riksveg 3 for åtte år siden. I fjor ble det utført miljøundersøkelser som avdekket omfattende forurensning, blant annet fra bilbatterier.

De siste par ukene er grunnen endevendt ned til tre-fire meters dybde; illeluktende jord graves opp, søppel sorteres ut, og det meste kjøres vekk.

Grunneierne som følger prosessen på nært hold, er likevel bekymret for at det ikke gjøres en grundig nok jobb. De har observert at noe av massene fylles tilbake i grunnen, og de frykter at det fortsatt ligger miljøfarlig avfall utenfor området som er gravd opp.

– Jeg er spent på om fire millioner er nok, eller om vi fortsatt kommer til å ha en forurenset eiendom. Da er det hele bortkastet, mener Renate Ous.

Tar jordprøver

Miljørådgiver Ane Christensen Tange i Løten kommune forsikrer at oppryddingen går som planlagt, at den økonomiske ramma ser ut til å holde, og at målet er å fjerne all forurenset masse.

– Men vi må skille på hva som er forurenset jord, og hva som er forsøpling som ikke innebærer helseskade, sier hun.

Det tas prøver av jorda for å sjekke at det ikke ligger igjen helseskadelige stoffer, ifølge miljørådgiveren. Masser som legges ned i bakken igjen, skal ikke inneholde slike stoffer, men det kan likevel være biter av plast og andre materialer, slik grunneierne har observert.

– I neste omgang skal det legges på duk og rene masser, sier Tange og understreker at tomta skal være trygg og friskmeldt når arbeidet er avsluttet, forhåpentlig i løpet av et par uker.

Da skal det gjennomføres en sluttbefaring, og kommunen skal sende rapport til direktoratet.

– Vi har vært fornøyd med prosessen så langt og håper at resultatet blir som forventet, også for grunneier, sier Ane C. Tange.

LES OGSÅ: Mareritt på drømmetomta

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken