Gå til sidens hovedinnhold

Ministeren ville høre om Tords Facebook-suksess

Artikkelen er over 2 år gammel

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ville vite hvordan og hvorfor Tord Lindstad ble en Facebook-hit og ble invitert inn i verkstedet.

(Hamar Dagblad)

Videoene av Tord Lindstad og hans firma T.L. Mek spredde seg i rekordfart på nettet. På kort tid hadde den første videoen fra verkstedhallen på Trehørningen nådd 100.000 seere.

Det var grunnen til at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ville snakke med Tord personlig.

Enorm vekst

– Målet med Facebook-stuntet: Å få det til å bli kult å jobbe med det vi driver med. Og det virker som om det har fungert. Vi fikk inn noen jobbsøknader, sier Tord.

– Har du også fått noen jobboppdrag på videoene? undret ministeren.

– Ja, det var en hyggelig bieffekt. Men først og fremst handlet det om rekruttering, sier Tord.

Historien om T.L. MEK og T.L. Bygg startet i 2008.

Tord er lærling, men skrur og sveiser på kveldstid og blir overtalt av en kompis til å starte opp for seg selv:

– Som daglig leder er det ingen begrensning i hvor lenge en kan jobbe. Jeg skulle skaffe meg selv en inntekt, men så ballet det bare på seg, forteller Tord mens næringsministeren lytter.

Industrieventyret startet opp på en låve før Tord etablerte seg på Trehjørningen. Det startet med T.L. Mek, som har vokst til sju ansatte. I 2017 satser Tord også på byggebransjen og etablerer T.L. Bygg:

– Det tok helt av. Nå er det sju ansatte på byggdelen, hvor vi snekrer ferdighus for utbyggere. I dag er det sju ansatte der også. De siste to årene har vi gått fra sju til 34 ansatte, forteller Tord.

– Bill Gates startet også opp på en låve, sier Røe Isaksen.

– Huff, vi får håpe jeg ikke kommer like langt som Gates. Jeg skal kjøpe meg en gård og bli gardbruker til slutt, jeg. En god leder gjør seg mer og mer overflødig, sies det.

Mer fagarbeidere

– Noe du kunne ønske deg fra myndighetene?

– Mindre fokus på kontorfolk, med innsats for å øke tilgangen på fagarbeidere, kommer det fra Tord.

Isaksen svarer:

– Du vet, jeg jobbet med skole og utdanning før (red.anm. Isaksen var kunnskapsminister mellom 2013 og 2017), og en av de tingene vi satte i gang var å jobbe med yrkesfag og fagopplæring.

– Før min tid var det bare generell prat rundt det å løfte yrkesfag og man opplevde en treg utvikling i antall søkere. Man manglet kort og godt en systematisk satsing på yrkesfag. Men, nå går det bedre. Søknadstallene går opp. Det var rekord i antall lærlinger i år og i fjor. Og både fravær og frafall går ned i den norske skolen, sier Isaksen.

– Jeg tror vi var tre av 14 som fullførte da jeg gikk på videregående, skyter Tord inn.

– Når man kommer i jobb blir det orden på ting, og man lærer seg å sette pris på å tjene penger.

Tord har et annet ønske han fremmer overfor ministeren:

– Jobbmengden varierer. Med mer fleksible arbeidstidsbestemmelser så kunne man ha kjørt på litt ekstra i perioder når det er mye å gjøre. Nå er jeg avhengig av å ta inn latviere for å få jobbene unnagjort.

Verktøydilla

Næringsministeren kommer inn i et stort rom med en steinknuser som repareres.

– Vi har tre årsverk bare på reparasjon av knusere. Med all utbyggingen i området så føles det markedet som uendelig. Det strømmer inn oppdrag fra Veidekke, Skanska og alle de andre store entreprenørene.

En helautomatisk dreiebenk får ministeren til å stoppe opp.

Tord får en anledning til å presentere sitt slagord for Regjeringens representant:

– Den som dør med mest verktøy, har vunnet.