– Jeg tenkte ikke over hva mobbing var på den tida. Det angikk ikke meg. Jeg gikk på boksing, ble sett på som en av de kule gutta og hadde det jo bra, sier Kristian Sætre (20), opprinnelig fra Årnes, nå bosatt på Skarnes, sammen med kjæresten Ada Grambo (21) fra Elverum. Men én dag skulle han få seg en skikkelig vekker.
– Jeg gikk i niende klasse da jeg delte taxi med en gutt som var ett år yngre. Han fortalte at han gruet seg så fælt til å dra på skolen, fordi han ble sparket og slått. Da vi kom fram, fulgte jeg etter ham. Og det varte ikke lenge før en gjeng helt uprovosert samlet seg rundt ham og begynte mobbingen. Da gikk jeg imellom. Jeg spurte en av de verste om han syntes det hadde vært kult om det hadde vært ham det gikk ut over. Han måtte innrømme at det ville han ikke likt. Etter at jeg sa ifra, trakk de seg unna og gutten ble ikke mobbet mer. Men det hadde gjort noe med meg, sier han.
Vel hjemme hadde en healer, som var en venn av familien, kommet på besøk.
– Jeg fortalte om det jeg hadde opplevd, og da sa han at «én dag Kristian, skal du gjøre noe stort mot mobbing». Jeg gikk på rommet mitt, men det gikk ikke lenge før jeg hørte mamma rope «Affe dør». Han fikk et massivt hjerteinfarkt, og sjøl om vi startet livredning klarte vi ikke å redde ham. Det ble det siste han sa. Det gjorde meg enda mer bestemt på å prøve å gjøre en forskjell. Litt senere startet jeg en Facebook-side som jeg først kalte «Boksing mot mobbing». Men faren min syntes at jeg burde få med flere enn de som var i boksemiljøet. Dette angår alle, mente han. Jeg var enig, og det ble starten på organisasjonen Oss Mot Mobbing, sier Kristian.
Kjæresten Ada spurte om også hun kunne få legge ut et innlegg på siden.
– Jeg trodde jo ikke et sekund at det skulle bli slik respons rundt en Facebook-side drevet av to vanlige ungdommer. Vi er jo ikke helsepersonell, men bare to nøytrale unge som bryr seg og som vil ordne opp i konflikter. Men det var helt tydelig at dette traff veldig mange. Og de opplevde at vi lyttet til det de kanskje hadde forsøkt å si ifra om så lenge, sier Ada.
Etter at de to var gjester på God Morgen Norge på TV2, tok det helt av. Og da VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen sammen skulle kåre Årets forbilde 2014, falt valget på Kristian.
– Det ga oss en helt annen seriøsitet i folks bevissthet. Vi så hvordan det tikket inn tusen nye likes på en kveld. Det var helt utrolig, sier han.
I dag jobber de to begge på full tid i Oss mot mobbing. De reiser rundt og holder foredrag på skoler og andre steder der barn og unge møtes, setter seg ned med foreldre og lærere, oppsøker enkeltpersoner og prøver å finne løsninger på hver enkelt konflikt.
– Vi bruker mobberen som en ressurs. At både mobber og offer skal bytte skole er ingen god løsning. Da er det bedre å få folk til å ta ansvar der de er, sier Ada.
– Og vi sier det til dem. «Du som er populær, du kan gjøre en forskjell. En ting er den som mobber. Men mobberen har ofte et publikum som ikke griper inn. Hva skal til for at du skal reagere?»
Vi prøver å vise hvor ukult mobbing er, forklarer Kristian.
I Elevundersøkelsen 2016 opplyser 6,3 prosent av norske skoleelever at de blir mobbet. Det er nesten en dobling fra i fjor. Hele 40 prosent av dem kan fortelle at de voksne ikke vet om mobbingen. Og enda verre, 16 prosent opplyser at skolen kjenner til mobbingen, men at det ikke blir gjort noe med det.
– Det kan virke ganske håpløst å få bukt med mobbingen?
– Man må heller snu det og tenke at det er jo så mye man kan gjøre! Men innenfor mange av systemene tar det veldig lang tid å komme fram til noe. Vi har ikke god tid. Ofte blir det bare mange ord når man skal finne en løsning på mobbing. Men det trengs en holdningsendring, og den kan vi alle være med på å skape. Vi kan inspirere til noe, men så blir det opp til alle der vi har vært å gjøre jobben videre, sier Kristian.
– Når vi er ute på skolene ber vi elevene se rundt seg, og ta inn hvor mange de er. Tenk hvor sterke vi alle kan være sammen! Og det er ikke så vanskelig. Ser du at noen skriver noe møkk på nettet, så si ifra. Driver noen med fysisk mobbing, så grip inn. En del av problemet er nettopp at de som ikke blir mobbet ikke engasjerer seg, enten fordi de ikke bryr seg eller fordi de er redde for å bli mobbet sjøl. Men du blir ikke tøff av å gjøre andre svake. Det er mye tøffere å stå opp for andre, sier Kristian.
Både han og Ada tar tak i de konfliktene de blir presentert for, og de gir seg ikke før de er løst.
– Det krever at vi lytter, og at vi har en god og åpen dialog med barna/ungdommene/foreldrene og skolen, sier Ada.
– Vi har løst stygge episoder hos sju- og åtteåringer og snakket med eldre langt opp i 80-åra, som forteller sine sterke historier. Det snakkes mye om at mobbing kan føre til sjølmord. Men mobbing kan også gi ødelagte liv, påpeker hun.
– Det er fortsatt tabu å si høyt at man ikke har kommet seg videre etter å ha blitt mobbet. Men mange sliter med et uverdig liv. De føler seg usikre på andre mennesker, slik at de sliter med å få venner i voksen alder. Kanskje er de heller ikke blitt hørt og tatt på alvor da de hadde det vondt. Andre dropper ut av skolen og sliter med å få seg jobb. Ettervirkningene er mange og dem snakkes det lite om, påpeker Ada.
Hun har sjøl opplevd å bli mobbet og utestengt.
– Det startet mens jeg gikk på barneskolen, da jeg ikke fikk være med i leken med de andre barna i nabolaget. Til slutt sto heldigvis en av de andre opp for meg. Men for meg resulterte det jeg hadde opplevd i at jeg ble veldig tøff på ungdomsskolen. Jeg hadde alltid guarden oppe for å beskytte meg sjøl. Ingen skulle få plukke meg på nesen. Men dermed fikk jeg heller ikke mange venner. Først da jeg begynte på videregående fikk jeg ordentlige venner, sier hun.
– Er det stor forskjell på hvordan gutter og jenter mobber?
– Ja, jentene kan starte med utestenging allerede i barnehagen. «Du får ikke være med meg hjem». Gutter er ofte fysiske og direkte, mens jentene er mer kyniske og utspekulerte når de psyker hverandre ned. Men hvis bare noen sier ifra, kan mye bli annerledes, mener Ada.
– Det er en kort veg fra å være mobbeoffer til å mobbe andre. Noen tenker heller ikke over at det de driver med er mobbing, men mener at det bare har vært for å ha det gøy. Da blir det sterkt når folk begynner å grine, og sier at de kjenner seg igjen i det vi sier og at de skal endre seg.
– Heldigvis skal det ikke så mye til for at ting skal bli litt bedre. Jeg har heller ikke mange nære venner, men jeg har verdens beste venner. Og gjennom Oss mot mobbing har mange funnet nye venner som har vært igjennom det samme som dem sjøl, sier Kristian.
– Og vi kan alle gjøre vårt. Ser du en som sitter alene, så spør om han eller hun vil være med og finne på noe. Kanskje kan dere samle en hel gjeng og ha det gøy?
Det som startet med en impulsiv gjerning fra en 15-åring, har vokst til en stor, profesjonell og kunnskapsrik organisasjon. Men den levende flammen brenner fortsatt like sterkt.
Kristian innrømmer at det ikke har vært lett å skulle slippe andre til i det som har vært hans og Adas hjertebarn. Men organisasjonen har vokst så mye at det trengs flere organisatorer.
– Vi har akkurat opprettet en ny base på Vestlandet, og det kan komme flere. Det viktigste for oss er at de som skal jobbe for OMM gjør det med hjertet. Alle som tar kontakt med oss skal vite at dem de møter vil dem bare vel, mener paret.
De er fortsatt lidenskapelig opptatt av kampen mot mobbing, og har hoppet av annen utdannelse for å jobbe på heltid.
– Det finnes ikke noe som er viktigere å jobbe med enn dette! Vi redder faktisk liv, og opplever virkelig at det vi gjør betyr mye for noen. Oss mot mobbing handler om noe som er mye større enn oss sjøl, sier Kristian.
Tro da heller ikke at mobbingen blir borte i sommerferien. Tvert imot blir det enda mer synlig at noen aldri får besøk eller blir bedt med ut. Nettmobbingen og utestengelsen tar ikke ferie. Men Kristian og Ada vil hedre de som blir mobbet og gi dem et godt sommerminne via OMMs RUN, et sommershow som gjennomføres i samarbeid med norske MC-klubber. Lørdag 1. juli braker det løs i Storgata/Parken i Elverum, og så skal det gjennomføres 12 show over hele Norge til turneen avrundes i Elverum igjen lørdag 14. juli.