Gå til sidens hovedinnhold

Moms og reiselivet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Satsing på reiselivet i Innlandet er en viktig sak for Arbeiderpartiet. Det er god næringslivspolitikk og god distriktspolitikk. Vi ønsker at hele det nye Innlandet tas i bruk. Det betyr at det er viktig å bidra til å vekst i reiselivet slik at folk kan bo og leve i hele fylket. Regjeringen står i fare for å ødelegge den muligheten.

I disse dager er forslaget til ny momsordning for reiselivet på høring. Den skulle bidra til å forenkle hverdagen til små og store reiselivsbedrifter. Forenklingen går ut på å øke momsen fra dagens 12 prosent til 23 prosent for samtlige bransjer. Fra før har sittende regjering allerede økt momsen fra 8 til 12 prosent. Dette rammer reiselivet hardt i Innlandet.

Det er en stor næring med mange små og mellomstore bedrifter, der margingene og lønnsomheten allerede er presset. Reiselivsbedriftene våre konkurrerer i et internasjonalt marked der momsatsen allerede er lavere enn i Norge. I 2018 hadde Innlandet omtrent tre millioner kommersielle gjestedøgn fordelt på hotell, fjellstuer, camping og hyttegrender. Verdiskapingen er på rundt fire milliarder kroner og de har over 9 500 ansatte. En slik momsendring vil gi stor usikkerhet for mange.

Nye momsregler truer de minste bedriftene. De som bidrar til å skape arbeidsplasser og attraktive bosteder i hele Innlandet. Et eksempel er at et lite hotell med 20 millioner i omsetning har cirka 600 000 kroner i overskudd. Forslaget til økning i momsen er mer enn dagens overskudd. Det kan bety mindre investeringer og færre ansatte. Det kan ikke Arbeiderpartiet gå med på!

Innlandet Arbeiderparti går til valg på å skape 1000 nye arbeidsplasser i året. Det er en stor og utfordrende oppgave, men vi vet at vi har ressurser og flinke nok folk til å klare det med riktig støtte lokalt, regionalt og nasjonalt.

Skal vi fortsette å lykkes trenger vi en regjering som tar arbeidsplassene og næringslivet i Innlandet på alvor. Vi trenger en næringsvennlig regjering som gjør det lettere for de små reiselivsbedriftene å investere og skape arbeidsplasser lokalt.

Kommentarer til denne saken