(Hamar Dagblad)

Hun er programansvarlig på Hamar kulturhus og med andre ord den som har klart å få navn som Sivert Høyem, Bjørn Eidsvåg og Motorpsycho til gards. Egentlig skulle også DumDum Boys ha opptrådt, men den ble avlyst på grunn av korona. At band og artister av denne størrelsen legger turen til Hamar og kulturhuset har Ryen altså en god forklaring på.

– Hamar har fått en godt rykte i bransjen. Gjennom både kulturhuset og andre dyktige arrangører, har Hamar etablert seg som en variert konsertby med gode besøkstall og et profesjonelt konsertapparat, sier hun.

Hjelper å mase

Det hjelper også på at hun ikke tar et nei for et nei,

– Min strategi som programansvarlig i Kulturhuset er å være proaktiv. Dette betyr at vi i stor grad kontakter de vi ønsker å få hit. Og så handler det jo om å skape en vinn-vinn situasjon for begge parter. Det kan ofte være krevende og ta tid, men mi erfaring er at hvis du maser lenge nok, så får du som fortjent, sier hun med et smil.


– Perfekt beliggenhet

Det å booke artister og arrangere konserter om dagen oppleves som krevende og da er det en enda bedre prestasjon å få Motorpsycho og Høyem til Hamar. Førstnevnte er akkurat ute med album til terningkast seks i både VG og Dagbladet. Høyem er ute på sin første solokonsert på åtte år og finner altså plass til Hamar i timeplanen. I tillegg kommer altså både Bjørn Eidsvåg og Benedicte Torget til Hamar i løpet av november.

– Hamar har en perfekt beliggenhet for artister på turne. Dette gjør det mulig for artister som kun turnerer de største byene å legge Hamar inn som et stoppested på veien, sier Ryen.

– Vi må alle innrette oss

Det er imidlertid stor forskjell på hvor lett det er å forhandle med artister og management.

– Noen forhandler på samme vilkår som før, andre samarbeider om risikodeling – en felles dugnad. Og noen sitter helt stille i påvente av nasjonale tiltakspakker. Vi strekker oss så langt vi kan for at artist og medmusikanter skal sitte igjen med en grei dagslønn. Det finnes imidlertid de, som ifølge en agent «heller vil gå på NAV», dersom de ikke får samme avtaler som de ville fått dersom det ikke var kapasitetsbegrensning på 200 i sal. Vi er i en helt spesiell situasjon. Og inntil vi kommer ut av denne pandemien må vi alle innrette oss og omstille oss etter forholdene. Vi velger derfor å samarbeide med dem som er villig til nettopp dette, sier hun.