Det etableres i Rådhusfoajeen fredag og lørdag der Weronika Chodnicka og Ina Lauritzen i Elverum Sandwich og Slakteriet etablerer pop-up kafé.

– Der er alle våre gjester er hjertelig velkomne på et glass med noe godt i og noe å bite imellom de sterke inntrykkene fra kinosalen, sier Egge.

– Movies on War er en viktig festival, som viser hva som rører seg av gode filmer om viktige tema fra inn- og utland. Vi er også glade i å arrangere spesialarrangementer og bidra til liv i leiret, så det å ha en pop-up kafé på festivalen er veldig i tråd med våre visjoner. Det blir god mat – så vi håper folk bruker festivalområdet godt, sier Weronika og Ina.

Bokhandel i rådhuset

For tredje gang arrangerer Movies on War sideprogrammet Books on War, hvor de i år vil få besøk av blant annet Marte Michelet og Anne Bitsch.

– Vi samarbeider med både Elverum Folkebibliotek og Norli Kremmertorget i år, vi har jo begynt å ha en del fokus på bøker under festivalen, og Bente fra Norli har de siste årene vært ivrig med boksalg under våre signeringer, fortsetter Egge.

– I år tar vi steget litt lenger og Norli får sin egen bokhandel, også dette i Rådhusfoajeen. Der kan man kjøpe signerte bøker som skal presenteres på festivalen, men også en hel del nyheter omkring våre tema, som i år blant annet er Afghanistan, håp og aktivisme.

Fakta om Movies on War 2021

  • Arrangeres i år for 11. gang.
  • Er en kinofestival med 15 visninger av spillefilmer.
  • Har et nordisk konkurranseprogram.
  • Har en pitchekonkurranse, der vinneren av beste idé til film mottar 100.000 kroner til utvikling av prosjektet.
  • Inkluderer Books on War, to arrangementer med aktuelle forfattere.
  • Arrangerer også skolevisninger for 2.000 elever.
  • Eies av Per Væringsaasens Nationalfond, som også eier Elverum Folkehøgskole.

Utstilling

Festivalområdet kommer også til å inneholde en utstilling om tumultene som skjedde da filmen «The Green Berets» med John Wayne i hovedrollen ble vist på Elverum kino, og da «yrkespøbelen herjet», som Østlendingen skrev den gang.

– Hundrevis av demonstranter møtte opp for å vise sin misnøye med krigen i Vietnam og filmen som ble betegnet som ren amerikansk propaganda, sier Egge.

– Anno Domkirkeodden har hjulpet oss med bilder tatt av Trond Åsmund Tendø Jacobsen, og Skraa har stilt opp med print og rammer så det blir en liten utstilling i kafeen også!

Tidspunkter for festivalkafé, bokhandel og utstilling på årets festival er fredag fra 14:00 – 19:00 og lørdag fra 11:00 til 19:00

– Løfter i flokk

– Movies on War startet opp i 2011 og arrangeres for ellevte gang, men feirer 10 år som festival.

– Samarbeid med lokale bedrifter er viktig, både for å løfte Elverum som by, men også av miljømessige hensyn, sier Egge.

– Vi har etter hvert fått en del støttespillere i ryggen. Vi er også opptatt av å benytte oss av lokale leverandører og være med på å løfte de som gjør spennende ting i Elverum.

– For dem som ønsker å ta festivalen med seg utover nattetimene er Stri Pub fortsatt den offisielle festivalpuben, der du fort kan støte på filmskapere og gjester. Åpningsmiddagen serveres av Kafé Øst som har komponert en høytidelig middag der Smaksfestivalen står for vinmeny.

Velkommen til festival, sier Øystein Egge.