Nå sier Øystein Sunde ja til fylkeskommunens kulturpris

PRIS: Øystein Sunde blir tildelt kulturpris. Her fra en konsert i Elverum kulturhus i januar 2017.

PRIS: Øystein Sunde blir tildelt kulturpris. Her fra en konsert i Elverum kulturhus i januar 2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere har Øystein Sunde sagt nei til å ta imot Hedmark fylkeskommunes kulturpris. Denne gangen svarer 70-årsjubilanten ja.

DEL

Onsdag kunngjorde Hedmark fylkeskommune at Øystein Sunde tildeles Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2017. Sunde har tidligere vært aktuell for prisen. Tidligere fylkestingsrepresentant, nå stortingsrepresentant, Tor André Johnsen (Frp) var i flere år en pådriver for at Sunde skulle få prisen, men Sunde selv nektet. Han takket nei fordi han ikke vil være fanesak for noe politisk parti.

Denne gangen tar han imot prisen, og det begrunner han sånn i en e-post til Østlendingen:

– Etter samtale med fylkesordfører Dag Rønning har jeg bragt i erfaring at juryen til fylkeskommunens kulturpris alltid har vært, og fortsatt er, sammensatt av representanter fra politiske partier. Når da endelig det mest kulturfiendtlige partiet av dem alle, Frp, ikke lenger sitter i juryen, er det en glede å kunne si ja takk til prisen i år. I tillegg er det en seier for humorens anseelse som en seriøs del av kulturbildet.

Tidligere i år ble Sunde tildelt Regnbågåprisen av Sandbeckstiftelsen. Sunde har alltid hatt Hedmark-kunstneren Vidar Sandbeck som et av sine store forbilder.

Sunde er tildelt Årets spellemann to ganger, i 1989 og 1994. Han ble også kåret til Årets spellemann som medlem av Gitarkameratene i 1990.

Med denne tildelingen ønsker juryen å framheve den nasjonale artistens tilknytning til hjemfylket Hedmark.

Juryen har bestått av fylkesordfører Dag Rønning (Sp), fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap), Elisabeth Sidselrud Christiansen (Ap), Eli Wathne (H) og Erik Ringnes (V). De kåret årets vinner blant 15 nominerte kandidater.

Øystein Sunde ble født i Oslo i 1947, men bodde sine første åtte år på Skarnes, et sted han vendte tilbake til i 1976 etter drøye 20 år i Oslo.

Selv om han har spilt i flere band siden debuten på 1960-tallet, er Sunde mest kjent som soloartist.

Hedmark fylkeskommune har siden 1984 årlig delt ut denne kulturprisen, som består av et kunstverk og 100.000 kroner. Formålet med prisen er å stimulere til utvikling av kulturlivet i fylket, og være en oppmuntring til nyskaping og ekstraordinær innsats. Vinneren skal ha vist en tydelig og sterk tilknytning til Hedmark.

Tid og sted for overrekkelsen er ikke bestemt ennå.

«Trolig har publikum ennå ikke fått tørket lattertårene»

Sunde fylte kulturhuset 

Artikkeltags