Ny bok om rykter og rockehistorie: – Spilte Deep Purple virkelig på Ådalsbruk?

STORE NAVN: Spilte det britiske rockebandet Deep Purple i Folkeparken Ådalsbruk på 1960-tallet, eller var det bare et rykte? Her fra en gullplateoverrekkelse i 1971 i Berlin. (Foto: NTB scanpix)

STORE NAVN: Spilte det britiske rockebandet Deep Purple i Folkeparken Ådalsbruk på 1960-tallet, eller var det bare et rykte? Her fra en gullplateoverrekkelse i 1971 i Berlin. (Foto: NTB scanpix) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ryktene ville ha det til at Deep Purple spilte på Fløta, den gang festplassen ved Svartelva trakk store stjerner og publikum i tusentall til Ådalsbruk. Nå skal historien fram i et nytt bokprosjekt.

DEL

– Så godt som alle de største bandene i Norge var på Ådalsbruk og spilte. Men det var de utenlandske artistene som trakk flest folk og lagde mest oppstyr, sier Erland Bekkelund, forfatter og forlegger i Absolutt forlag.

Nå etterlyser han bilder og historier fra Folkeparken Ådalsbruk, bedre kjent som Fløta, fra midten av 1950-tallet og fram til 1970. I denne perioden var festplassen en av de «hotteste» i distriktet, for ikke å si i landet, med mange av datidens store musikknavn på plakaten.

Trengsel og bråk

Grupper som Pussycats, Beatnicks, Vanguards og The Cool Cats var alle på Fløta minst én gang i løpet av sommeren. Men det tok helt av da Spencer Davis Group med Steve Winwood fra England kom til folkeparken og måtte forlate scena etter få minutter på grunn av stor trengsel og bråk.

– Maken til opptøyer har ikke Hamar-distriktet opplevd før, skrev rikspressen etter showet.

Da Millie Small fra Jamaica sang sin store hit «My Boy Lollipop» i 1966, kom nesten tre tusen betalende til Ådalsbruk for å se og høre.

– Det var mange store artister på Fløta, og det gikk rykter om at Deep Purple var der, men det er aldri blitt dokumentert. Boka vil gi svaret, hevder Erland Bekkelund.

Initiativtaker og medforfatter er Ulf Michaelsen, som tidligere har skrevet om Fløta i årboka Lautin. Nå ønsker de to å komme i kontakt med personer som på en eller annen måte hadde tilknytning til festplassen.

– Det er helt sikkert folk som sitter på bilder og historier. Vi er interessert i å få dokumentert så godt som mulig hva som skjedde der, sier Bekkelund.

Lokalhistorie

Også lokale band og svenske danseorkester spilte på Fløta. Boka om Folkeparken vil treffe alle som er interessert i lokalhistorie og musikk, framholder forfatterne.

Bokprosjektet kommer samtidig som en lokal dugnadsgjeng på Ådalsbruk jobber med å gjenreise parken, med ny utescene og som en samlingsplass for innbyggerne i bygda. Tomta er ryddet, men må omreguleres før scena kan bygges.

Artikkeltags