Det trønderske dansebandet ble startet i 1965 og var en av Norges mest populære grupper på siste del av 1960-tallet. Gluntan var første nordiske band som oppnådde platinaplate for albumet «Gluntan i studio», og også det første europeiske bandet som solgte til diamantplate.

Med hele 37 utgivelser har Gluntan markert seg blant det norske dansebandpublikummet, og med hjelp fra ABBA-manager Stikkan Anderson fikk de også et gjennombrudd i Sverige i 1974.

Gluntan vant Spellemannpris for sitt livealbum «Gluntan levendes live» i 1997 og var nominert i kategorien Årets danseorkester i 2002.

Bandmedlemmene har vært skiftet ut en rekke ganger, men foruten en oppløsning i perioden 1980-1985 har gruppen holdt koken i hele 50 år. Dette ble markert med jubileumsutgivelsen «Gluntan 50 år», som gruppen vant lørdagens Spellemannpris for i kategorien Årets danseband.

Dagens medlemmer er Kjell Ivar Eines, Geir Magne Viken, Dag Kristian Viken, Endre Fladvad, Helge Nyhus og Frank Robert Helden.

Tommy Tee hedret

Norsk hiphops gudfar, Tommy Tee, mottok årets hederspris under lørdagens Spellemann-utdeling i Oslo Spektrum.

– For meg er det den gjeveste prisen. Dette var den største overraskelsen, en av de største i livet, og definitivt en av de største på noen år. Man kan bare si takk. Takk til meg selv først da, vi er ferdig med janteloven, sa hedersprisvinneren før han takket alle dem som har støttet ham.

Tommy Tee, eller Tommy Flåten som han egentlig heter, har vært en viktig skikkelse i det norske hiphop-miljøet siden han begynte som DJ i 1986. Tre år senere startet produsenten Norges første hiphopmagasin Fat Cap, og siden 1993 har han vært programleder for radioprogrammet National Rap Show.

I 2014 mottok han TONOs formidlerpris for sin lange innsats for å formidle sjangeren til det norske publikumet. Der ble han karakterisert som «unik» i sitt arbeid med å løfte fram norske rappere, og rost for sin innsats for å hente utenlandske hiphopartister til Norge.

44-åringen har i tillegg til å produsere musikk for andre også gitt ut flere egne album. I 2013 kom hans første norskspråklige album, «Musikk ække viktig», og samme år ble han kjent som dommer i TV-programmet «The Voice».

Tommy Tee vant også pris i kategorien Hiphop for albumet Studio-Time under Spellemannprisen 2009.

Tre priser til Sundfør

Popartisten Susanne Sundfør vant priser i kategoriene Årets album, Årets produsent og Årets popsolist under lørdagens Spellemann-utdeling.

29-åringen var nominert til fire priser under prisutdelingen i Oslo Spektrum. Av de tre prisene hun vant var årets album og årets produsent for albumet «Ten Love Songs» som ble svært godt mottatt av norske anmeldere i fjor.

Sundfør er Spellemann-veteran, og har tidligere vært nominert til fem priser. I 2007 vant hun pris i kategorien Årets kvinnelige artist.

Kjønnsinndelingen mellom mannlig og kvinnelig artist gjorde at Sundfør i 2010 valgte å trekke seg da hun igjen ble nominert i samme kategori, noe som førte til at Spellemann-styret i 2012 valgte å droppe de to kategoriene til fordel for sjangerbaserte kategorier.

Sundfør vant også Spellemannpris i kategorien Årets tekstforfatter i 2010 for albumet «The Brothel».

Maj Britts andre pris

Forrige gang barnesangeren Maj Britt Andersen vant en Spellemannpris var i 1987. Lørdag fikk hun sin andre pris for samleplaten «Væla omkring».

Andersen, som har gitt ut egen musikk siden 1975, har ifølge Budstikka vært nominert til Spellemannprisen hele ti ganger siden hun mottok sin første Spellemannpris i 1987.

Den populære artisten er mest kjent for sine mange musikalske bidrag for barn, og har også gitt ut flere album med materiale av Alf Prøysen.

I 2015 var det 40 år siden hun ga ut sin første soloplate, og samleplaten «Væla omkring» består av 60 sanger fra hele hennes karriere.

59-åringen turnerte over hele Norge i fjor høst.

Bildeserie

Spellemannsprisen 2015 i bilder

 

Her er vinnerne av Spellemann 2015

Dette er årets Spellemann-vinnere!

Under Spellemann 2015, i Oslo Spektrum 30. januar 2016, ble følgende priser delt ut:

Barnemusikk:
Maj Britt Andersen - «Væla omkring»

Blues:
Knut Reiersrud og Mighty Sam McClain - «Tears Of The World»

Country:
Erik Moll - «Many Years To Go»

Danseband:
Gluntan - «Gluntan 50 År»

Elektronica/Dancemusikk:
André Bratten - «Gode»

Folkemusikk/Tradisjonsmusikk:
Susanne Lundeng - «111 Nordlandsslåtter - hilsen Susanne Lundeng»

Indie:
The Megaphonic Thrift - «Sun Stare Sound»

Jazz:
Team Hegdal - «Vol 3»

Klassisk:
Rolf Lislevand - «Scaramanzia»

Metal:
Kampfar - «Profan»

Popgruppe:
Bow To Each Other - «My Heart Is A Target»

Popsolist:
Susanne Sundfør - «Ten Love Songs»

Rock:
Beglomeg - «Eurokrjem»

Samtid:
Asamisimasa - «Neon Forest Space»

Tekstforfatter:
Odd Nordstoga - «Dette landet»

Tonos komponistpris:
Peter Herresthal & Stavanger Symfoniorkester - «Ørjan Matre: PreSage & Violin Concerto»

Urban:
Arif - «HighEnd / Asfalt»

Viser:
Tønes - «Vindbrest»

Åpen Klasse:
Slagr - «Short Stories»

Årets Album:
Susanne Sundfør - «Ten Love Songs»

Årets Låt:
Kygo - «Stole The Show Feat. Parson James»

Årets Musikkvideo:
Karpe Diem - «Hvite menn som pusher 50»

Årets Nykommer & Gramostipend:
Aurora Aksnes

Årets Produsent:
Susanne Sundfør - «Ten Love Songs»

Hederspris:
Tommy Tee

Årets Spellemann:
Kygo