Lykken er en liten bølge – på et hav av masse tid, fastslår Sundström på «Tiden er kort». Sterkere enn noensinne tar han vår tids problemer på alvor i Sveriges valgår 2014, og har et ørlite håp om å bidra til å snu utviklingen.

Privat veksler han mellom hjembyen Stockholm og pustehull med fiske på nordnorske Træna. Han ljuger om at dette er hans 51. album, og har fått med seg Franska Trioen med Matti Ollikainen i spissen som musikkfølge.

De unormale blir dårligere og flere, mens de normale blir stadig mer umenneskelige, heter det i «Malena», en sterk skildring av dem som faller utenfor. «Malena er en annen sort enn vi»; er det så sikkert at byråkratenes ønske om å få alle inn i arbeidslivet er det eneste saliggjørende? «Âgarn» herjer i åtte minutters med kapitalistenes ødeleggelse av andre. 

Sundström vil tilbake til et solidarisk samfunn der vi tar vare på hverandre. I framtidsvisjonen «Grön grön grön» øynes håp om et fredfylt, miljøsnilt samfunn.

Erik Bye er med, på et vis. «Guds boll» er en helt fri versjon av Byes «Vårherres klinkekule». Den unge, skjeggløse Gud leker Zlatan, sparker ballen himmelhøyt til værs, finner den ikke igjen - den forsvant, og ble til vår jordklode.

Ekte fantasi altså. Det gjelder også Sundströms vokale framføring, alt fra lavmælt prat til kraftig snerring, han kjefter i vei uten omsvøp. Musikken følger ham: ruskete, enkelt, nakent eller tjukt påsmurt, alt ettersom det passer.

LES FLERE MUSIKKANMELDELSER HER!