Ray LaMontagne (39) fra New Hampshire på USAs østkyst er uten tvil en særpreget personlighet som singer/songwriter. Han henter impulser fra hele den amerikanske musikkverden.

Hans album «Gossip in the Grain» var sterkt påvirket av god, konkret, gammeldags soul, framført med intens nerve. I 2010 vant han Grammy for «God Eillin & the Creek Don’ Rise».

Så ble det stille, før han nå utgir sitt femte album «Supernova» innspilt i Nashville med Dan Auerbach fra Black Keys som produsent og medmusiker, og en rekke andre flinkinger i studio.

Åssen ble det? Tja, litt vanskelig å si, egentlig. Musikken beveger seg inn i et landskap av svevende, intrikat poprock, krydret med impulser fra mange stilretninger; psykedelia, latinske rytmer, steelgitar og annet setter farge.

Det burde blitt spennende – iallfall mer spennende enn dette. Hans sang var nær og sterk, men har nå fått et nokså anonymt preg med en hul og fjern lyd som ikke griper tak i samme grad som før.

Vi oppfatter at mye skjer, og kanskje vil inntrykket bedre seg etter gjentatt lytting. Likevel nærmer ikke låtene seg nok; den ene følger den andre uten at de setter seg fast i øret, til tross for at variasjon kan registreres. «Airwaves» har vennlig latino-rytme og intimt og enkelt preg.

«Pick Up a Gun» har fet koring. Tittellåta «Supernova» rocker til. Men hovedinntrykket blir for polert, særlig når vi vet hva han kan få til.

LES FLERE MUSIKKANMELDELSER HER!