Han går løs på finanseliten: «Om pengar vet dom mycket, om livet ingenting». Og han han slår til mot mye annet. Mikael Wiehe (68) avslutter trilogen som startet med «En gammal man» i 2012 og «Isolde» i 2013, og kjører hardt på det han drevet med hele sitt artistliv. Skåningen ble tidlig påvirket av Dylan, og hans samarbeid med Björn Afzelius i Hoola Bandoola Band vant manges hode og hjerte.

Dylan, ja: Protestsangeren framfor alle på 60-tallet. Nå har Wiehe oversatt «Only a Hobo» til svensk under tittelen «Bara en hemlös», en krass skildring av de hjemløse vi ser rundt oss i dagens byer. Å rette opp samfunnets skjevheter er hans kall. Løgn og sannhet. Fattigdom og rikdom. Miljø og ødeleggelser. Vår tids likegyldighet.

Og Tom Waits: Oversettelsen av Waits’ skildring av godt og vondt «In the Neighborhood» er blitt til «Vårt kvarter». Waits’ musikk influerer kanskje enda mer. Wiehe velger et frodig og fantasifull musikkfølge med rik og vill instrumentering. Alt fra enkel akustisk gitar pluss litt munnspill på introen «Den brända jorden». Trommene slår løs på «När vågen vräker in» (så får vi håpe at Sting ikke saksøker fordi den ligner på «Every Breath...»), og Wiehe setter selv leppene på sin sax.

I coverheftet får du ekstra bonus. Karikaturtegneren El Rotos herlige illustrasjoner understreker Wiehes budskap.  For eksempel ser vi en sammensunket Lenin som må sitte å skrive «Hver revolusjon er umulig» tusen ganger som straff.