(Hamar Dagblad)

19. mars stengte First Victoria Hotel dørene på grunn av koronatiltakene.

– Det er drøye sju uker siden. Det føles ut som om det har gått forferdelig lang tid. Men vi har stått på hele veien for å finne løsninger, både på det kommersielle – at vi skal få et grunnlag for å åpne igjen, og selvfølgelig også på kostnadssiden, sier regiondirektør Håvard Elnan hos First Hotel.

I Hamar måtte man permittere 34 ansatte.

– Det var ikke noe særlig, men det var helt nødvendig. Nå føler vi at forutsetningene er til stede for å starte opp igjen, sier Elnan.

Gradvis gjenåpning

– Hvordan skal det bli å åpne dørene igjen?

– Vi vil nok ikke få fulle hus fra dag en. Langt derifra. Vi åpner med de gjestene vi har, så tilpasser vi selvfølgelig driften deretter.

– Hotellet åpnes gradvis. Noen etasjer forblir lukket. Men alle fasiliteter er jo på plass, og vi tar også imot møter, kurs, konferanse og selskaper i tiden framover.

– Vi har laget et oppsett som viser kapasiteten per rom, men tanke på myndighetskravet rundt det å holde en avstand på en meter. Så vi går ut med en kampanje der vi synliggjør at det faktisk går an å møtes.

Buffeter er foreløpig ikke aktuelt og det blir smarte løsninger på lunsj og middag: Og Elnan og hotellmedarbeiderne er forberedt på at de må gjøre flere andre koronatilpasninger i hverdagen.

– Men: Dette skal vi klare.

– Hamar naturlig stopp

– Hva tror du om en sommer med mange innlandsturister?

– Vi er glade for at Visit Hamarregionen har gjort en god kampanje der man synliggjør området her. Alle medlemmene, også vår kjede, forsøker å dele denne kampanjen i sine kanaler.

– Jeg håper personlig at det blir langt flere norske turister enn det bruker å være. Og det er jo mange gode grunner til å komme til vårt område, selv om vi har en vei å gå når det gjelder å konkurrere med Sørlandet og fjordene.

– Hamar bør i alle fall være en naturlig stopp på veien gjennom landet.

Haaland trekker folk?

O'Leary's drives av hotellet. Sportsbaren og restauranten åpnet nylig for gjester igjen:

– Folk har smått begynt å komme tilbake.

– Det som er litt artig å nevne er at tysk fotball åpner igjen i morgen (lørdag 16. mai), med oppgjøret Dortmund mot Schalke, med Erling Braut Haaland i aksjon. Kanskje det vil dra litt ekstra med folk?