(Hamar Dagblad)

– De som studerer programmet til Lutefiskfestivalen vil se at det skjer mer i vinbaren dette året enn tidligere, sier daglig leder hos Lutefiskfestivalen, Oddvar Hemsøe.

Hjeltnes kommer

Onsdag i neste uke starter festivalen som hyller lutefiskmåltidet med et stort kickoff i Hamar Teater, deretter lutefiskmåltid for næringslivsgrupper på Stortorvet Gjestgiveri.

I restaurantens kjeller finner man Brødrene Jacobsens Vinkjeller, og her blir det mange arrangementer i forbindelse med Lutefiskfestivalen.

Det starter allerede samme kveld (onsdag) med en egen konsert med Sigmund Groven, Anne Lise Gjøstøl og Ivar Anton Waagaard (se egen sak på guide-sidene).

– Vi følger opp med et spennende kåseri neste torsdag med Arne Hjeltnes. Mange tenker nok at det er oljen som bygde landet, men få vet at det faktisk var tørrfisken som skapte grunnlaget for norsk velferd gjennom mange hundre år, opplyser Hemsøe.

– Alle som kjenner Hjeltnes vet at han er en flink formidler, så det blir interessant i seg selv å høre han.

– I tillegg har vi invitert Jørgen Lund som er kjent som lidenskapelig opptatt av olivenolje. Han er også en vinentusiast og importerer vin som havner i landets beste restauranter. Han vil presentere vin og by på smaksprøver.

Kjøkkensjef hos Stortorvet Gjestgiveri, Odd Kåre Brendemoen, har fått utfordringen: Han skal diske opp med tapasretter med som ikke bare står godt til kveldens viner, men rettene må være basert på råvaren tørrfisk, som man lager lutefisk av.

Flyttet rorbu

Ellers skal vinbaren benyttes til konsert med «Once Again» fredag 1. november og blir nachspielsted med «Eau de Vill» lørdag natt.

Og: Man har flyttet det populære rorbuarrangementet fra Gregers til Vinbaren. Det avvikles på ettermiddagen lørdag 2. november.

Her blir det en musikalsk del med «Eau de Vill» og en verbal del, med gode historier og mye latter, ledet av Svein Arild Johnsgård.

– Det er lagt opp slik at man skal kunne få med seg både rorbu-seansen og Hamarrevyen samme dag. Klarer man å kombinere de to arrangementene er man sikret en veldig, veldig artig dag, sier Hemsøe og smiler.

Det er sjuende gang at man arrangerer en egen festival rundt lutefiskmåltidet i Hamar.