(Hamar Dagblad)

– Det største folkehelseprosjektet i vår region, sier HHT-leder Margrethe Ruud Skjeseth, om samarbeidsprosjektet mellom frivilligheten, kommunene og næringslivet. Samtidig er det tiårsjubileum for turpostene på Hedmarken; et jubileum under uvanlige omstendigheter.

Boksuksess

– Vi er opptatt av å bidra i den store dugnaden som vi alle er en del av. Vi må gjøre alt vi kan for at ikke koronaviruset sprer seg gjennom turene våre, sier folkehelsekoordinator Ingeborg Nordlund fra Ringsaker kommune.

– Vi hadde den heftigste planleggingsperioden for årets turer akkurat da Norge lukket helt ned. Da skjønte vi at vi måtte tenke annerledes om det i det hele tatt skulle bli turer i år. Derfor tok vi kontakt med kommuneoverlegene og det har ført til konkrete råd, som vi har skrevet ned på forsiden av hvert turkort.

Her står rådene presentert, om å holde avstand på turene og på postene. Om å holde deg oppdatert på helsemyndighetens råd. At man holder seg hjemme hvis man føler seg syk. Og at man i år tar med egen blyant og penn på turene, noterer koder eller bruker digitale løsninger. Stifteklemmene ute på postene er fjernet av smittevernhensyn.

– Ta rasten gjerne for deg selv eller sammen med familien din, men finn deg et annet sted enn rett ved posten når du skal sitte ned, råder Nordlund og fortsetter:

– Og: Alle må ikke ta alle postene den første helgen. Du må ikke gå ut klokka 12 på søndag, men du kan ta turene tidlig og sent. På sommeren kan du sågar gå midt på natta. Bruk gjerne alle døgnets timer.

I det hele tatt har gåturene fått et solid løft i koronatiden.

Digitalt har man, som et ekstratilbud. sluppet alle de tidligere turpostene på Sjekk Ut-appen i et håp om å gi mer varierte turopplevelser og løfte folkehelsen. Det ble satt i drift i starten av april og varer til 10. juni. Her vil man ikke se poster ute i felten, men appen vil registrere turen når man er innenfor 50 meter for postmerket.

I forbindelse med HHTs 90-årsjubileum ga man ut boka «90 turer i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker».

– Den kom ut i midten av mars, og ble en formidabel suksess. For vi trykte opp 3.000 eksemplarer. Nå er andreopplaget på nye 3.000 bøker ute. Man kan vel si at boka kom på rett tidspunkt, sier leder i HHT Stange krets, Aud Norstad.

Premien tilbake

I Hamar er det Stolpejakten som teller, med eget opplegg og egen app. I disse dager får 5.000 skoleelever kart av Stine Olsen Kirkevik fra frisklivssentralen Hamar kommune.

– Midt i blinken nå som man trekker ut, også i skoletiden.

I Løten har man tatt et grep rundt skiltingen til turpostene:

– Vi har forsøkt å gjøre det litt lettere å finne fram, så vi har hermet etter Ringsaker og laget flotte, nye skilt som viser hvor man skal parkere og gjøre det enkelt å ta riktig sti. For det skal være lett for folk å komme seg ut, og man skal kunne ferdes i naturen uten å kunne kart og kompass, sier Emilie Westli Andersen i HHT Løten krets.

7 av 10 poster i Løten er klare 1. mai. Resten av postene på fjellet har sesongstart 10. juni.

I Ringsaker 3 av 10 poster klare fra 1. mai, før man kommer med slippet av de sju resterende turene 20. mai.

Vi tar med at deltakerpremien for barn og unge er tilbake. Med muligheten for å få et dagsbesøk i Ankerskogen svømmehall for de til og med 16 år som klarer 30 av 50 stolper i Hamar eller seks av ti poster på en av de andre turoppleggene i løpet av sesongen.