(Hamar Dagblad)

Lage Thune Myrberget etablerte Storyphone AS for å gi lokalbefolkning og turister informasjon mens de beveger seg rundt i byen via en mobilapp.

Nå er den klar med de første lokale turene. Det er bare å teste.

Tre turer

Sammen med turistsjef Kari Uglem i Hamarregionen Utvikling og Reiseliv og innholdsbidragsyter og pensjonert statsarkivar, Per-Øivind Sandberg, ble den nye appen offisielt lansert fredag.

I første omgang er det lagt ut tre lokale digitale turer via appen «Izi. Travel».

– Det er en app for alle. For lokale, for nasjonale og for tilreisende. Vi har testet appen, og nå føler vi at det er riktig å lansere de tre turene vi har klare. Tre morsomme turer som tar utgangspunkt i Hamars historie og i reiselivsstrategien vår, sier Uglem, og legger til:

– Her får de historiene servert, når de vil.

Og Sandberg må sies å ha har solid oversikt over byens historie. Han bidrar på to av de tre rutene som nå er lagt ut.

Den første digitale turen er en historietur gjennom Torggata. Og den andre han bidrar på er en tur som heter «Langs Mjøsa».

– Vi må også ha litt latter i disse tider, så vi har med en familietur som heter «Latterjakten», forteller Uglem.

– Der er jeg ikke med, presiserer Sandberg.

Dette er ifølge Uglem bare starten. I framtiden kan det bli flere turer og flere språk.

– Vi har troen på at folk vil lære litt og oppleve mer når de går tur. Vi vil at folk skal få tilfredsstilt nygjerrigheten om hvor de er til enhver tid. Og sånn som igjennom Hamars gågate, hvor det er så mange bygg vi ser og ikke ser, er historien veldig viktig. Å kunne gå den turen sammen med Per-Øivind på øret, og høre om branner, om alkohol, om hvem som bodde her og der og diverse ting som har skjedd, er virkelig en opplevelse. Og det har vi muligheten til å dele med alle. Når som helst, sier Myrberget.

Storyphone AS har laget historiene, med både tekst, audio og video.

Myrberget sier at det ble noen morsomme opplevelser under produksjonen.

– Jeg utfordrer Per-Øivind når vi går og prater på disse små tominutters filene som dukker opp på mobilen hos folk. Han er jo veldig faktaorientert, og jeg prøver å tulle og fantasere litt. Det er blant annet et gammelt sagn om to trestubber nede i Furulunden. Det er munken som har gått seg en tur og sovner og som våker og fantaserer om en annen stubbe som er ei nonne. Når jeg forsøker å dra han med på å snakke om seksualitet og munker, da stopper det opp. For det må være faktabasert for han Per-Øivind, sier Myrberget og ler.

Oppgradert statsarkivar

Timingen for lansering er kanskje optimal. For vi er inne i spesielle tider:

– Vi er spesielt heldige med teknologien som muliggjør historieformidling på en trygg måte i koronatidene, sier Myrberget.

Han spår at de digitale vandreturene vil slå an også hos de eldre:

– Vi ser at eldre mennesker også klarer fint å bruke smarttelefoner og apper, sier Myrberget og legger til:

– Og gjennom prosjektet har jeg forsøkt å oppgradere Per-Øyvind til versjon 2.0. Du skulle ha sett hva slags mobiltelefon han eide før.

– Ungdommene lo av meg når jeg dro fram den gamle telefonen min, sier Sandberg med et smil.

– Uansett, dette er en moderne form byvandring. Jeg synes kanskje ikke at stemmen på innslagene er så ungdommelig som før, men det er morsomt å fortelle om Hamar, også på app.