(Hamar Dagblad)

For om lag tre måneder siden var det en artikkel i Hamar Dagblad om Anita Lomnes som sammen med sin mann i det stille hadde åpnet Donuteriet på hjørnet av Grønnegata og Enggata. Det var en plass de var veldig fornøyd med ettersom det er godt med trafikk der og en svær leilighetsblokk under oppføring rett utenfor døra.

– Det er derimot ikke så gode parkeringsmuligheter og etter hvert kommer de til å begynne rivingen av Giset-gården som brant og da kommer helt sikkert Grønnegata til å bli stengt i lange perioder. Vi har pratet en stund om at det kommer til å påvirke trafikken her og jeg fikk råd fra gode venner i handelsstanden om at det kunne være lurt å trekke nedover mot byen. Og vi har jo visst om lokalene til Tante Gerda lenge, forteller Lomnes.

Nå har hun flyttet inn og er i ferd med å sette sitt preg på stedet både hva angår serveringstilbud og stil. Hun synes at oppstarten lover bra.

– Selv om vi var fornøyd med å ligge i Grønnegata er det ikke tvil om at det er et bedre kundegrunnlag her nede. Her går det og kjører folk forbi hele dagen, og det er et stort parkeringshus rett rundt hjørnet, sier Lomnes.

–Historie i veggene

I tida hvor det var litt annen type servering på Tante Gerda var Lomnes innom ved flere anledninger, og ble litt betatt av plassen.

– Jeg synes stedet er fantastisk. Jeg liker ting som er litt gammelt og har sjarm. Her sitter historiene i veggene, og dette er et sted som betyr mye for mange. Navnet er innarbeidet hos folk i Hamar, så derfor tukler jeg ikke med det. Dermed ble navnet Donuteriet på Tante Gerda, forteller hun.

Til forskjell fra utsalgstedet i Grønnegata har Tante Gerda sitteplasser og en bakgård som man ikke finner maken til i byen. Her skal det etter planen bli mulig å nyte andre ting enn ferske donuts.

– Her vil det bli litt påsmurt og noe supper. Det kan også bli noen varme lunsjer. Her ser vi an behovet litt, og det vil være mulig for kundene å påvirke litt, sier hun.

Produseres i Grønnegata

Lomnes legger ikke skjul på at hun nå har fått tak i indrefileten av serveringsteder i bybildet, men muligheter for storskala produksjon er det ikke der. Derfor har Donuteriet beholdt lokalene i Grønnegata hvor produksjonen foregår.

– Harald går nesten på løpestreng mellom Grønnegata og Tante Gerda, sier hun og ler.

Harald er altså mannen hennes, og han han står opp samtidig med fuglene hver dag for å sette donutdeigen. Det å lage donuts er en prosess som tar litt tid når det gjøres helt fra bunnen av, men tilbakemeldingene de får gjør det verdt det.

– Vi får veldig god respons på det vi lager, og det er mange som er på dagstur til Hamar som alltid legger turen innom oss, forteller hun.


En levende bakgård

Lomnes kan generelt fortelle om en god mottakelse i byen, og har levert tusenvis av donuts til bedriftssamlinger, brylluper, konfirmasjoner og lignende.

– Da trenger vi gjerne litt forvarsel, for det er grenser for hvor mye vi har liggende klart. Vi fikk en forespørsel før i år om å levere 30 donuts til en konfirmasjon samme dag. Vi fikk til det også, sier hun.

Det å få åpnet i Strandgata nå rett før turistsesongen er heller ingen ulempe.

Parallelt med donutproduksjon og kundebetjening jobber også Lomnes med å gjøre bakgården så innbydende som mulig. Og det er ikke bare planter hun vil fylle den opp med.

– Er det noen som ønsker en scene å vise seg fram på og rett og slett spille for hatten, så er det bare å ta kontakt. Jeg ønsker nemlig å bruke scena vår til noe, og jeg vet at det er veldig mange dyktige kulturaktører i Hamar, sier hun.