Mandag har det blitt meldt om snø og krevende kjøreforhold flere steder i Sør-Norge, hvor det har blitt meldt om flere trafikkulykker- og uhell. Snøen har foreløpig latt vente på seg i Elverum og kommunene rundt, men nå er den på vei også hit.

– De neste dagene vil det være en værsituasjon som gjør at det vil komme litt lett snø i løpet av tirsdag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til OA.

Tirsdag er det meldt snø fra tidlig på morgenen i elverumsområdet, før det vil avta utover dagen.

Snø og sludd

Snøen vil fortsette også onsdag, men da er temperaturen litt mer i grenseland ifølge meteorologen.

– Stedvis kan det kommet som sludd og snø, og da kan det være litt utfordrende kjøreforhold, sier han.

Dersom dagens prognoser slår til kan det i løpet av onsdag komme mellom fem og ti centimeter snø. Torsdag fortsetter værtypen hvor det vil være perioder med snø. Temperaturen vil ifølge Granerød ligge rundt null grader, og er derfor helt i grenseland.

– Værsituasjonen er ganske lik hele perioden, det er ingen store endringer. Vind fra sør-øst drar med seg kjøligere luft, og i perioder er det områder med nedbør som skal passere. Temperaturen er avgjørende for om det blir veldig vått eller om det faktisk legger seg som snø, forklarer meteorologen.

Mer i høyden

Til sammen på de tre dagene kan det komme opp mot ti-femten centimeter med snø. Granerød opplyser at snøen som kommer tirsdag vil være veldig lett og vil muligens legge seg.

– Er det plussgrader så faller snøen mer sammen, og da blir det ikke så mye.

Høyere opp, som i Nordre Osen var det meldt snø allerede mandag kveld, samtidig som det er meldt en betydelig mengde snø der fram til og med fredag.

Det gjelder også de fleste kommunene rundt Elverum og videre nordover.

400 skademeldinger

Siden fredag har Gjensidige registrert rundt 400 skademeldinger fra bilister som har bulket – mange av dem på grunn av glatte veier i Sør-Norge.

– Det er mange påkjørsler og biler som har sklidd inn i hverandre, og flere har havnet utenfor veien, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til NTB.

Han sier at antallet skademeldinger er langt høyere enn i en gjennomsnittshelg. I snitt koster en skademelding mellom 25.000 og 30.000 kroner. Det betyr at meldingene til Gjensidige de siste dagene utgjør skader for cirka 10 millioner kroner.

Forsikringsselskapet regner med at det vil komme mange flere skademeldinger utover mandagen og de neste dagene.

– Med tanke på at snøværet var varslet lang tid i forveien og at vi er i siste del av november, ser vi ingen formildende forhold dersom noe går galt på sommerdekk, sier Ryssta.